Ismét egy ok az esztelen EU ellen - Büntetnének a balatoni szelfikért?

Ha például lefotózzuk a siófoki óriáskereket vagy a keszthelyi kastélyt, majd feltöltjük a fotót a Facebookra, akkor ezzel a jövőben elvileg törvényt sérthetünk. Hiszen a legnagyobb közösségi oldal valamennyi felhasználója a regisztrációkor engedélyezi, hogy a képeit a Facebook kereskedelmi célokra felhasználhassa (a 9.1 alatt az ide vonatkozó rész – a szerk.). A készülő uniós iránymutatás szerint azonban a képek megosztásához engedélyt kellene kérni a fotón szereplő épület, szobor, stb. szerzőjétől vagy annak képviselőjétől.

Eddig az Unió területén különböző szabályok vonatkoztak egyes országokra a nyilvános fotózásokra. Franciaországban és Olaszországban például tilos nyilvánosan engedély nélkül fotózni, van, ahol csak az épületeket nem szabad, míg például Németországban és Magyarországon nem kell külön engedélyt kérni, ha egy középületet, egy kedvelt szobrot vagy éppen egy óriáskereket le akarunk fényképezni.
Ha megszűnne a „szabad panoráma” (ahogyan az uniós döntéshozók maguk közt ezt nevezik) lehetősége, akkor egy-egy nyilvános fotózás előtt körbe kellene tájékozódnunk, hogy az az épület vagy műtárgy nem tartozik-e szerzői jog védelme alá.

A német Kalóz Párt európai parlamenti képviselője, Julia Reda attól tart, hogy a nem kereskedelmi célú felhasználás szigorításával több millió európait sújtana a szerzői jogi törvény. És nemcsak a törvény, hanem az érte járó büntetés is, hiszen pénzbírságot, vagy akár börtönbüntetést is kaphatnának a nem elég körültekintő fényképmegosztók.

Amíg ebből valóság lesz és mondjuk pénzbírságot kaphatunk egy Festetics-kastélyos vagy siófoki óriáskerekes szelfiért, csak mert nem kértünk engedélyt az építtetőtől, addig még hosszú az út. Az Európai Parlament július 9-én szavazhat a javaslatról, míg az új irányelvről ősszel dönthet az Európai Bizottság, ami után pedig a Parlamenté és a tagállamoké lesz majd a végső szó.

(Balatononline)

Híreink

Időkép

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi