Hatalmas esővel érkezett a zivatarlánc városunkhoz

Rövid idő alatt hatalmas mennyiségű csapadék zúdult szerdán délután Békés megyére, többek között városunkra is. A megyében több helyen jégeső is esett. A megyei katasztrófavédelemnek több helyszínen kellett segédkeznie. Sok helyen a tűzoltóknak kellet szivattyúzni a vizet.


Városunkban több helyen alakult ki kritikus helyzet, ezek általában az alacsonyabban fekvő helyeknél alakultak ki. Valánszki Róbert polgármester az alábbit közölte közösségi oldalán az eseménnyel kapcsolatban.

Tisztelt Lakosok!

Bő egy évvel ezelőtt a jégkárral kellett megküzdenünk, most pedig a jelentős mennyiségű csapadékkal kell megbirkóznunk. Ahogy akkor úrrá tudtunk lenni azon az állapoton, úgy most is a helyzet kezelésén dolgozunk. 2019.04.28. napjától kezdődően az ilyenkor szokásostól jóval több eső hullott Dévaványa térségében, nagyságrendileg 100-110 mm, illetve a mai délutáni heves zivatar következtében hirtelen lehullott további kb. 60 mm eső tovább nehezíti a helyzetet. Az amúgy is vízzel telített föld már nem tudja elinni ezt a mennyiséget, és az előrejelzés szerint hajnalig folyamatosan esni is fog. Az Alföldvíz Zrt. munkatársától kapott tájékoztatás alapján folyamatosan működnek az átemelő szivattyúk, de teljesen telített a szennyvízelvezető rendszer. A már kiépített csapadékvíz elvezető árkok elviszik a vizet, de a folyamatos utánpótlás következtében úgy tűnhet, hogy nem folyik el belőle. Amíg az árkok telve vannak és esik, addig azokon a lakosokon sem tudunk hathatósan segíteni, akinek az udvara, kertje víz alá került, hiszen nincs hová szivattyúzni a vizet, de ha eláll a csapadék, a következő napon igyekszünk mindenkinek segíteni, aki igényli. Kérem, hogy szükség esetén hívják a Dévaványai Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodáját a 06 66/483-100/111 számon.

Híreink