A FIDESZ politikájának köszönhetően, a Magyar emberek helyet Ukránok dolgoznak egyre többen

Egyre több dunántúli településen próbálják ukránokkal pótolni a kivándorló magyar dolgozókat.

Több beruházásnál is külföldi vendégmunkások dolgoznak Somogyban, többségük az építőiparban helyezkedett el, adta hírül a Somogyi Hírlap.

Elmentek a magyarok, jönnek az ukránok

Fonyódon épületek alapozásánál, Kaposváron a Honvéd-iskolánál és a színház felújításánál alkalmaznak ukránokat és románokat, emellett a 67-es gyorsút építésénél is vannak külföldiek. Igalban mintegy 120 vendégmunkás tartózkodik, akik a környező településekre járnak dolgozni. Van köztük kárpátaljai magyar is, de többségük ukrán. A legtöbben Odessza mellől érkeztek.

A lap szerint sok magyar kőműves, ács és vasbetonszerelő már külföldön vagy Győr és Budapest környékén dolgozik, ezért a helyi cégek Ukrajnából vagy Romániából kénytelenek munkásokat behozni.

Daxner Gábor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke állami beavatkozást sürget: szerinte a szakma becsületének visszaállítására, a szakmunkás pálya vonzóvá tételére és magasabb bérekre lenne szükség.

Sárvártól Dunaújvárosig

Hasonló a helyzet a Dunántúl számos más részén is: ukránok dolgoznak a székesfehérvári Videotonnál és a Densónál, a város egyik legnagyobb munkásszállóján pedig a lakók közel fele ukrán vendégmunkás. Ők havi 180-190 ezer forintot kereshetnek, ami háromszorosa az ukrajnai bérnek.

Korábbi hírek szerint a sárvári Flex-üzembe is százával érkeztek ukránok, a dunaújvárosi Hankooknál pedig már olyan sok a keleti vendégmunkás, hogy ukránul tudó magyarokat keres álláshirdetésben a cég.

Ötezer ukránt hoztak be

Az mfor.hu szerint a kormány tavalyelőtt külön programot indított az ukrán állampolgárok foglalkoztatására, hogy így orvosolja a munkaerőhiányt.

A két éves akcióra 450 millió forintot költöttek, 82 millió forint jutott például az ukrajnai médiakampányra. A program keretében ötezer ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt.

Forrás: keleten.hu

Híreink