Több százan tüntettek a Rabszolgatörvény miatt vasárnap délután Békéscsabán

Felvonulást,és tiltakozást szerveztek a megyeszékhelyen vasárnap délután Békéscsabán, hogy így tüntessenek a Rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás miatt.

Körömi János főszervező elmondta, a demonstráció legfőbb célja a szolidaritás, hogy az országosan is kibontakozó demonstrációk mellett Békéscsaba is csatlakozzon a tüntetésekhez. A demonstráció szervezői az Andrássy úton az „U” alakúban gyülekeztek, az elején még ugyan nem sokan voltak, de rövid idő alatt több százra duzzadt a tüntető tömeg.

Kis idő múlva a tüntetők a Kossuth tér felé indultak el, ahol útjuk során több járókelő is megtapsolta, illetve több járművezető is kürtszóval jelezte, hogy egyetért a tiltakozókkal. Útközben a menet élén sétáló szervezők hangosbeszélővel szavaltak különféle negatív rigmusokat a jelenlegi kormányra.

A Kossuth térre érkezvén, a felszólalók következtek. A beszédekben elhangzott, hogy a családok évében tömegesen zajlanak a kilakoltatások, miközben a munkaerő jogai folyamatosan csorbulnak. Tóth Mónika arról beszélt mennyire sértő, hogy ügynököknek nevezik állandóan a tüntetőket. Több szakszervezet is képviseltette magát, Jáger János a munkaerő el vándorlást hangsúlyozta és hogy mennyire elhazudja a kormánymédia a szakszervezetek munkáját, üzeneteit.

Laczkó Róbert olvasta fel a vidéki tüntetések közös üzenetét: Rabszolgák legyünk vagy szabadok. Ez után több hallgató szólalt fel akik arról beszéltek, hogy saját szüleiket már így is alig látják az állandó túlórázás miatt és ez csak romlani fog.

A tüntetés végén a helyi Fidesz irodához vonultak ahol a 450 főre nőtt tömeg kilakoltatásokról, a munkaerő helyzetéről és az igazságtalan közviszonyokról szóló, a Nemzeti konzultáció grafikáját időző plakátokat ragasztottak a bejárathoz, amit számos résztvevő alá is írt. A békéscsabai tüntetést több ellenzéki párt is (DK, LMP, Momentum, MSZP és a Jobbik) a támogatásáról biztosította.

Keleten.hu

Híreink