Főoldal Hírek Apróhirdetések Hasznos Fórum Archívum Időjárás Webkamera Kapcsolat

Ma 2018. Február 18.
Vasárnap, Bernadett napja van.

Főoldal arrow Hírek arrow Forognak a sírjukban a ványai és vésztői áldozatok!
Forognak a sírjukban a ványai és vésztői áldozatok!
Írta: Séllei Zsigmond   
2017. June 28.

Példa képNálam vannak sokan akik okosabbak történelemben, és vannak közöttük olyan is, akik a helytörténetben jeleskednek. Én csak egy egyszerű, talán helytörténetet ismerő ember próbálok lenni, és felháborított az, amit olvastam a helyi lapban. Talán először kezdjem a fogalmaknál. Ellenség az a személy vagy személyek akik leigázási és területfoglalási szándékkal betörnek egy másik országba. Hősök, azok a személyek akik megvédik, vagy életüket áldozzák ezen cselekményért. Történet időpontok nélkül.

Az első világégés vége felé mikor már a vörös horda pusztított az egész országban, ezen időtáj törtek be az országba a románok. Dévaványa határában kisebb ellenállásba ütköztek, amely természetes hiszen idegen területen a bitorlókat nem kenyérrel és sóval fogadják. Ha fegyverrel betör valaki egy idegen országba, számítson rá, hogy őt is fegyverrel várják, és lehet az is, hogy lőnek rá. Nos ez történt itt is.

Példa kép

Apróbb fegyveres villongások történtek, amelynek áldozatai itt nyugszanak a temetőben. Ezt a kisebb fegyveres ellenállás során lelőtt áldozatokat a betörő hadsereg vezetése úgy próbálta meg ellensúlyozni, hogy a városban összefogott hat helybélit. Mint már azt régóta tudjuk csak három volt közülük helybéli, a másik három vésztői idénymunkás épp akkor volt ott.

Bevitték őket az elöljárósági épületbe, és sajnos a románok híresek voltak a kegyetlenkedéseikről, így ezeket az embereket sem kímélték, még aznap többször megverték ezt a hat embert olyannyira, hogy egész éjjel hallani lehetett a jajveszékelésüket. Egy embernek a lábszár csontja is eltörött. Másnap kivitték, ki húzták őket a Katolikus templom oldalába és kivégezték mind a hatot.

Nos ezek a románok lettek megnevezve I. világháborúban elhunyt hősök-ként. Az a hat ember aki szükségből még mindig viselte a katonaidők szürke nadrágját piros csíkkal, ezért elfogták és kivégezték, feledésbe merül. Állon itt a végére ennek a hat embernek a neve Bukva János 37 éves Cs. Kovács Antal 38 éves Rózsa Bálint 45 éves, és a három vésztői, Győri Imre 24 éves Győri Antal 20 éves és Kovács Sándor 23 éves volt.

Példa kép

A kivégzés helyén a templom falánál emléktábla jelzi a szörnyű gaztettet.
Oszd meg, hogy többen tudjanak róla!
Facebook Google+ Twitter Messenger Whatsapp Viber
 
Advertisement

            

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

 

Impresszum © 2006-2017 www.devavanya.com Minden jog fenntartva! Írjon nekünk!