34 tonna GM-kukorica vetőmagra bukkantak hazánkban

GMO-szennyezettséget mutatott ki egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei vetőmag-előállító és feldolgozó üzem hibridkukorica vetőmagtételnél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 34 tonna, árutermesztésre szánt vetőmagtételre a kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések során találtak rá a megyei kormányhivatal szakemberei – tájékoztatott közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Ez a hír önmagában is megdöbbentő, hiszen a vetőmag menyisége, a 34 tonna eleve figyelemreméltó, másrészt viszont a készletre egy szúrópróba szerű vizsgálat után találtak rá, és a közleményből kiderül: a Nébih évente átlagosan a belföldi előállítású tételek 5 százalékát, az import tételek 10 százalékát választják ki kockázatértékelés alapján GMO vizsgálatra. Mindössze… Mivel a kormányzat tájékoztatott a fogásról, ezért fontosnak tartották kiemelni, hogy Magyarország GMO-mentességét az ország

Alaptörvénye is rögzíti. A legkisebb tiszteletlenség nélkül állíthatjuk, hogy valószínűleg egy Monsanto méretű és típusú vállalatot egyáltalán nem hat meg az a gránitszilárdságúnak mondott iromány. Főleg, ha magával a Monsantoval van dolgunk. A génkezelt növények okozta szennyeződésekkel az a baj, hogy szabad szemmel nem vehető észre a folyamat. Ez nem olyan, mintha egy kórokozó, vagy egy állat végezne pusztítást. Viszont, ha egyszer beette magát a környezetbe a génmanipulált pollen, onnan már nagyon nehezen irtható ki, már ha egyáltalán lehetséges az.

Idén februárban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vetőmag-felügyelője összesen 11 kukorica tételt jelölt ki GMO ellenőrző vizsgálatra a Törökszentmiklósi Mg Zrt. Szenttamási vetőmag-előállító és feldolgozó üzemben tartott hatósági ellenőrzés során. Ennek eredményeként a Nébih Központi Vetőmag-vizsgálati Laboratóriumába beküldött mintákból az egyik hibridkukorica vetőmagtételnél GMO-szennyezettséget állapítottak meg.

A szennyezettséget az ellenőrző vizsgálatok is megerősítették, és kimutatták a MON 88017 genetikai módosítás jelenlétét. Nos, aki egy kicsit járatos a GMO-témában, annak a MON kódjelzés láttán összeszorulhat a gyomra. A MON ugyanis a Monsantora utal, azaz hiába a kormányzati nagy szavak, a GMO jelen van hazánkban, sőt ahogy azt korábban írtuk, az Orbán-kormány nyithatja meg Európa kapuit az Amerikából érkező génkezelt élelmiszer-ipari termékek előtt.

A MON 88017 egy kukoricabogár-rezisztens GM-kukorica, a MON 863 kódjelű bogár-rezisztens konstrukció újabb változata. Más szóval, a hibridfajták egyik klasszikusával állunk szemben. Azt is tudni kell, hogy a Monsanto termékét, a MON 88017 transzgént tartalmazó GM-kukorica számára 2009-ben, az Európai Bizottság (EB) megadta az import engedélyt élelmiszerként és takarmányként való felhasználásra!

A kérelmező a Monsanto volt, a benyújtás helye pedig Csehország. Hihetetlenül hangzik, de az EB 2009-es határozatának indoklásában szerepel, hogy a forgalomba hozatal utáni felügyeleti követelmények felülvizsgálata, módosítása az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek felhasználása tekintetében nem szükséges.

Egyébként az FM tájékoztatása szerint a laboratóriumi eredmények alapján Nébih haladéktalanul eljárást kezdeményezett a vetőmagtétel forgalmazójával, a Bázismag Kft.-vel szemben. A tételt hatósági zár alá helyezték és hamarosan megsemmisítik.

(alfahír)