A Balatonnál húsz százalékkal nőttek az ingatlanárak egy év alatt

A Balaton mellett a használt üdülők ára az elmúlt egy évben 20 százalékkal emelkedett, de az átlagos négyzetméterár még mindig csak 150 ezer forint körüli – közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat az MTI kérdésére válaszolva. A tavalyi első fél év végétől mostanáig 40 százalékkal bővült az ingatlanforgalom a Balaton körül. Ez a nyaralókra és a lakásokra is igaz – áll a közleményben. Az ár-lépcső alján állnak a használt nyaralók és a családi házak, drágábbak a használt lakások, a legtöbbet az új lakásokért fizetik a térségben.

A használt nyaralók – és a használt családi házak – az északi parton a legdrágábbak. Balatonfüreden, Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen az átlagos négyzetméterár közelít a 200 ezer forinthoz. Ezzel szemben a déli parton Siófokon 120 ezer, Fonyódon 149 ezer, Hévízen 110 ezer, Balatonmáriafürdőn 131 ezer forint a fajlagos átlagár.

A használt lakásoknál viszont Siófok és Hévíz a legdrágább, 360 ezer, illetve 310 ezer forintos négyzetméterárral. Balatonfüreden mindössze 220 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméternyi használt lakás. Az új lakásokból korlátozott a kínálat, Siófokon 550 ezer, Balatonfüreden 400 ezer, Balatonlellén 375 ezer forint ezek fajlagos ára.

(MTI)