A Huawei szerint 2020-ra várható a szupertelefon megjelenése

A mobiltávközlési iparág cégei várhatóan 2020-ra jelennek meg a mindennapi életet forradalmasító szupertelefonjaikkal a piacon, a Huawei kínai távközlésiberendezés-gyártó vállalat szintén dolgozik már szuperkészüléke kifejlesztésén – jelentette be a Huawei regionális fogyasztói üzletágának elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Vang Jen-min rámutatott: a mindent mindennel összekapcsoló jövőbeni kommunikációs szolgáltatások, az „Internet of Things”, a dolgok internete technológiai feltételeinek megteremtése érdekében a mobiltávközlési ipar a szupergyors, teherbíró ötödik generációs (5G) távközlési hálózatok fejlesztésére összpontosít. 

Vang Jen-min közölte, hogy az ötödik generációs (5G) mobil távközlési hálózati technológia fejlesztésében elért eredményekről és a szupertelefon nyújtotta lehetőségekről a Huawei az ENSZ égisze alatt működő ITU Telecom 2015 világkongresszuson ad majd tájékoztatást, ennek a rendezvénynek Budapest ad otthont az idén októberben.

A mobiltelefonok fejlődéstörténetében 12 éves ciklusok figyelhetők meg – mutatott rá Vang Jen-min. A Motorola 1995-ben jelent meg első generációs mobiltelefonjával, ami forradalmi változást hozott az emberek közötti kommunikációban.

Ugyanilyen nagy jelentőségű kategóriaváltás történt 2007-ben az iPhone, majd egy évvel később az Android operációs rendszeren futó okostelefonok megjelenésével, amikor a mobiltelefonok kommunikációs eszközből az életünket számos téren segítő „okos” készülékekké alakultak át.

Az 5G (ötödik generációs mobil adatátvitel) több tíz Gbps le- és feltöltési sebességet ígér, a jelenlegi maximumot teljesítő 4G hálózattal szemben, ami egyelőre 75 Mbps-os adatátvitelre képes, a következő generáció pedig mintegy 150 megabitet tud majd.

A dolgok internete és az ötödik generációs hálózati kommunikációs technológia alkalmazásának általánossá válásával újabb korszakváltás következik be, mert egy olyan készülék kerül a kezünkbe, amelyik a mindent mindennel összekapcsoló hálózat részeként szenzorokkal érzékeli környezetét és egy kollektív, intelligens és kreatív képességekkel rendelkező szuperstruktúra részévé válik – fejtette ki a Huawei regionális fogyasztói üzletágának igazgatója.

A szupertelefon a felhő alapú számítástechnikára, „big data” elemzési és mesterséges intelligencia szolgáltatásokra támaszkodva egy öntanuló rendszer részeként aktívan segíti majd az életünket. A Huawei nagy erőforrásokat szentel a szupertelefonhoz szükséges technológiák kifejlesztésére – hangzott el a tájékoztatón. Foglalkozik például érzékelő technológiák, szenzorok, tárgyfelismerő alkalmazások és háromdimenziós szkennerek fejlesztésével, valamint „big data” elemzéssel és mesterséges intelligencia fejlesztéssel.

A Huawei az elmúlt tíz évben már 190 milliárd jüant (30 milliárd dollár) fektetett be kutatás-fejlesztésbe és világszerte 65 ezer szabadalmat nyújtott be. A Huawei csoport 2014-ben 288,2 milliárd jüan (46,5 milliárd dollár), az előző évinél 20,6 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 27,9 milliárd jüan (4,5 milliárd dollár), a 2013-ast 32,7 százalékkal meghaladó nettó nyereséget ért el.

A cég árbevételének 13 százalékát fordította tavaly kutatás-fejlesztésre. A Huawei tíz éve van jelen Magyarországon és ma már közvetve több mint 2500 munkavállalót foglalkoztat és közel 600 beszállítóval áll kapcsolatban. A vállalat eddig 200 millió eurót, mintegy 65 milliárd forintot fordított magyarországi beruházásokra, és ezzel a második legnagyobb kínai befektetőnek számít.

(MTI)