A MÁV folyamatosan ellenőrzi a sínek állapotát

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínhőmérsékletet a hőségriadó alatt, a 45 Celsius-fokot elérő vagy azt meghaladó érték esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be – közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI érdeklődésére. A vasúti pálya 50-60 Celsius-fok között deformálódhat, és ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást vezetnek be, emiatt jelenleg is több vonalon lassabban járnak a vonatok – tájékoztatott a MÁV. 

Közölték: az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadókor, és általában a műszaki meghibásodások, havária helyzetek miatti hosszabb vonatkéséseknél gondoskodnak a vízosztásról. Az InterCity vonatokon is adnak vizet a klímaberendezés meghibásodása esetén.

Az idén június 12. és 15. és július 3. és 8. között, illetve a július 18-ától tartó hőségriadó alatt a budapesti főpályaudvarokon és 14 nagyobb vidéki állomáson ingyen ásványvizet biztosít az utasoknak a MÁV-START. A vasúttársaság közlése szerint a MÁV-START járműparkjában mintegy 600 légkondicionáló vagy légjavító berendezéssel felszerelt jármű van, ami a teljes üzemelő állomány 20 százaléka.

A berendezéseket a vonatok indulása előtt és menet közben is működtetik. A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára megteremti a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket, az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít – közölte a MÁV Zrt.

(MTI)