Az Orbán-kormány átszervezi az egészségügyi ellátó rendszert – megszűnik a helyi ügyeleti ellátás városunkban!

Benyújtásra került az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról, racionalizálásáról szóló törvényjavaslat, mely egy új törvény elfogadását és több ágazati jogszabály módosítását teszi majd szükségessé. Részleteket a törvényjavaslat elfogadását követően tudunk írni.

  • A védőnői feladatok kikerülhetnek az önkormányzati feladatkörből, azt követően a kijelölt városi kórház lenne a munkáltató.
  • A háziorvosi, házi gyermekorvosi körzethatárok a 80-90-es években alakultak ki, melyek az azóta történt népességcsökkenést nem követték le, a jövőben az önkormányzatoktól a körzethatárok kijelölésének joga átkerülne az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ), illetve annak megfelelő szervezetéhez. A helyettesítéssel ellátott vagy betöltetlen praxisok beolvadhatnak egy nagyobb körzetbe, a nem gazdaságos üzemméretű praxisok megszüntetésre kerülhetnek, de az önkormányzatok le is mondhatnak arról, így az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő szervezné azt követően az ellátást.
  • Az ügyeleti ellátás várhatóan a járásközpontokban lesz (ahogy most is van Gyomaendrődön), megszűnik a jelenleg elérhető helyi ügyeleti ellátás lehetősége.
  • A háziorvosi ellátás reggel 8 és délután 16 óra között lesz, majd a járási székhelyű ügyeleti ellátás 16 és 22 óra között lesz elérhető, míg 22 és reggel 8 óra között az Országos Mentőszolgálat biztosítja az ügyleti szolgáltatást.
  • Várhatóan központosítják a járóbeteg-szakellátást, mely városunkat a reumatológiai szakrendelés terén érinti, így az azt követően a megyei irányító intézmény telephelyeként maradhatna meg.
  • A vérvételi hely (labor) érintettségéről egyelőre nincs információ.

Forrás: devavanya.hu nyomán