Békés megyében is megerősítik az árvízvédelmi szakaszokat

Gyula, Szeged, Szolnok és Debrecen térségében zajlanak az árvízvédelmi szakaszok megerősítését célzó munkálatok, amelyekre 14 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre. A kivitelezés a tervek szerint nyár végére befejeződik – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szerdán az MTI-t. A közleményben azt írták: a védképesség helyreállítása a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva folyó és a Hortobágy-Berettyó mentén zajlik, ezeken a helyeken ugyanis korábbi vizsgálatok során megállapították, hogy egyes szakaszok nem felelnek meg az árvízvédelmi biztonság követelményeinek.

Az utóbbi 30 év árvízvédelmi tapasztalatai azt mutatták, hogy az árvízszintek legmagasabb értékei egyre nőnek, aminek oka az időjárás szélsőségességének növekedése, valamint a folyómedrek vízszállító képességének folyamatos csökkenése. A vízügyi szakemberek az 1979-ben megállapított mértékadó árvízszintet 2014-ben újraszámolták, ekkor derült ki, hogy a fővédvonalaknak csak alig több mint a fele felel meg az előírásoknak.

A most zajló projekt eredményeként tizenegyezer négyzetkilométer területen összesen több mint egymillió lakos árvízi biztonsága nő, Békés megyében mintegy hárommilliárd forintból csaknem kétszázezer ember árvízvédelmi biztonsága javul. A szakemberek várakozásai szerint a beruházás eredményeként a legfontosabb árvízi jelenségek a jövőben legalább 6817 méterrel kevesebb töltéshosszon jelennek meg, így az árvízi jelenségek 8,6 százalékkal csökkennek.

A Kövizig területén nagysűrűségű polietilén szigetelőlemezekkel erősített, helyszínen kevert önszilárduló résfalat építenek, véglegesen bennmaradó szivárgásgátló szádlemezeket helyeznek el, valamint úgynevezett drénszivárgó-töltéstesteket építenek be a Hármas-Körös bal és jobb partján, valamint a Hortobágy-Berettyó bal parti árvízvédelmi töltésvonalának több szakaszán a kivitelezés során.

A Kövizig területén az utóbbi építési munkálatok befejeződtek, már a helyreállítási munkálatok folynak. Emellett a résfalazást is több szakaszon elvégezték – olvasható a közleményben.

(MTI)