Beleszólhatok? – Interjú Szilágyi Ferenccel 2. rész

Tovább folytatjuk az interjút ifj. Szilágyi Ferenc dévaványai lakossal a közétkeztetéssel kapcsolatos észrevételeiről, melyet 2023. november 30.-án a dévaványai testületi ülés Közmeghallgatásán adott elő.

Sz.F: – Tisztelettel köszöntöm ismételten a Dévaványa Közéleti Lapja olvasóit!

– A folytatás előtt megkérem, hogy röviden foglalja össze az előző rész tartalmát, ha esetleg valaki azt nem olvasta.

Sz.F.: Nagyon szívesen. A közétkeztetés áremeléseinek tendenciájáról beszéltem. Pontosan, valós adatokkal mutattam be, hogy mekkora mértékben növekedtek az árak az előző években (2019-ben 10%, 2020-ban 6%, 2021-ben 10 %, 2022-ben 14,5%).

A Gazdasági Bizottság tagjaként kértem a bizottságot, hogy a vállalkozó kérése ellenére, a település–az ebédpénzt fizető szülők, az idősek otthona lakói, az önkormányzat költségvetése –hátrányárane emeljenek árakat. Semmi nem kötelezett senkit az emelésre. Kértem, hogya vállalkozót kérjük meg olyan intézkedések bevezetésére, melyekkel csökkenteni tudják a lakosság terheit az emelés helyett.

Meglátásom szerint túlzó mértékben emelték az árakat minden évben. A jelenlegi étkezési árak ma jóval alacsonyabbak lennének, a költségvetést kisebb mértékben terhelnék.A teher legnagyobb része a településen maradt, ez is súlyosbította az egyébként is nehéz gazdasági helyzetet.Nem a lakosság terheinek csökkentése volt az elsődleges. Ezek mérsékelésére tettemtisztelettel javaslatot.

– Előzetes egyeztetésünknek megfelelően, ha jól emlékszem a közbeszerzést is érintette bejelentése.

Sz.F: – 2022 szeptemberében a testületi ülésen elhangzott, hogy a jelenlegi szerződés 2024. január végével lejár. Ismeretes volt ekkor, hogy az előző lebonyolítása 11 hónapot vett igénybe.

A közmeghallgatáson említettem, hogy a Közbeszerzési Értesítőben 2023 október 9. napján jelent meg a felhívás, a pályázatra október 13-ig lehetett ajánlatot benyújtani. Ehhez a végleges adatokat 2023 szeptember végén küldték el. A pályázat benyújtására 5 nap állt rendelkezésre. Ez alapján úgy éreztem, hogy ez kevés idő azoknak, akik részt szeretnének venni,hogy egyforma lehetőséggel induljanak.

Érdemi választ részemre polgármester úr postai úton küldött.Tájékoztatott, hogy az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR) március 28-án publikálásra került a közbeszerzési terv. Meglátása szerint azok, akik részt kívántak venni,ezen a felületen tájékoztatást kaphattak, így elegendőnek tartjaaz 5 napot az ajánlat benyújtására.

– Dévaványának is van egy főzőkonyhája, ott nem lett volna alkalmasabb megfőzni az ételeket?

Sz.F.: – Az elmúlt években az állam vissza nem térítendő anyagi támogatásokat nyújtott a helyi fejlesztésekhez, kapacitásbővítésekehez. Erre Dévaványán is lett volna lehetőség úgy, hogy újra főzőkonyhaként legyen üzemeltethető a megváltozott jogszabályoknak megfelelően.

Számomra az teljesen érthetetlen, hogy senkiben nem merült fel Dévaványán, hogy az ételeket ne egy Péteriben bejegyzett cég szállítsa Dévaványára, melyet Békéscsabán főznek meg.

– Nagyobb lehetőségnek tünne ön szerint, ha helyi vállalkozó látná el ezt a tevékenységet?

Tisztázásra került a közmeghallgatáson, hogy a jelenlegi szolgáltató előtt helyben, helyi vállalkozó végezte ezt a tevékenységet a meglévő konyhán. Meglátásom szerint számos előnyhöz jutna Dévaványa teljes lakossága, ha ismét helyben történne az ételek készítése:

  • kedvezőbb árak
  • szállítási költségek mellőzése
  • munkahelyteremtés a helyi lakosoknak illetve több munkahelybiztosítás
  • helyi termelőktől történő alapanyag vásárlás lehetősége
  • vissza nem térítendő támogatások igénybe vételének lehetősége
  • meglévő épület fejlesztése, értékmegőrzése
  • helyi ízvilágnak, kívánságoknak való változatosabb étkezési lehetőség, stb.

El tudja Ön ezeket a lehetőségeket képzelni? Ezzel szemben a mai napon teljesen kiszolgáltatottak vagyunk a közétkeztetés területén, mely kihatással van a fent felsoroltakra.

– Az ízvilágot tekintve sajnos nincsenek elégedett visszajelzések a településen. Erről nem esett szó?

A képviselő testület is kitért arra, hogy a településen a kezdektől elégedetlen a lakosság az ételek változatosságával, mennyiségével, szegényebb ízvilágával. Jelenleg talán az idősek otthonában a legnagyobb az elégedetlenség. Ledöbbentem, amikor a 2023 szeptemberi testületi ülés jegyzőkönyvét olvasva értesültem, hogy hétvégeken milyen ellátást kapnak az ott lakók. Forrás: Nyilt-ules-jegyzokonyve-2023.-szeptember-28.pdf (devavanya.hu)

Visszanézve a korábbi képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit is, folyamatosan, minden évben panasz merült fel a vállalkozó felé a képviselők részéről. Ebben évek alatt sem történt változás, a fenti jegyzőkönyv is ezt bizonyítja.

– Valóban ezekkel a panaszokkal, kritikákkal találkozok én magam is a településünkön. Lehetett volna valamit tenni ez ellen az elmúlt években?

Sz.F.: – Megoldásként, a helyben főzés vissza nem térítendő állami támogatásokkal történő fejlesztését javasoltam, kihasználva a település lehetőségeit.

Internetes oldalakon olvasni lehetett a polgármester úr gondolatait cikksorozatunkkal kapcsolatban. Ebben az Ön személyét negatív színben tünteti fel, és úgy gondolja, hogy cikksorozatunk csak kampány az elkövetkezendő választásokra. (Itt megjegyeznénk, hogy portálunk természetesen az ő véleményének is helyet ad amennyiben erre igényt tart.)

Sz.F.: – Nem tagadom, olvastam. Nézze, november 30-án  ezzel kapcsolatos észrevételeimet nyílvánosan a testületi ülésen adtam elő a polgármester úr és a képviselő-testület jelenlétében. Ha ott elmondtam, akkor miért ne mondhatnám el itt is? Akkor ez nem jelentett ekkora gondot, mint jelenleg.

Miért nem volt ez probléma decemberben? Miért nem ezt közölte a polgármester úr a Dévaványai Hírlapban, hanem közölte azt, amit közölt? A közétkeztetés alakulását és segítő szándékú javaslataimat mutattam be, tettem fel kérdéseimet. A polgármester úr nyilatkozatával nekem nincs dolgom, az abban leírtakat nem veszem magamra. Csak az vesz magára dolgokat, akinek dolga is van azzal. A személyemre tett negatív megjegyzések úgy gondolom, nem engem minősítenek. Abban viszont egyetértek, hogy nincs akkora tapasztalatom egy konyha üzemeltetésében, mint neki, erről gyomaendrődi ismerőseim is szoktak mesélni.

Ha létezik olyan település, ahol a közétkeztetési árak magasabbak, az legyen az ottani lakosok problémája. Mi csak azért ne fizessünk többet, mert máshol még drágább! Nekünk azért kell mindent megtenni, hogy nálunk még a mostaninál is kedvezőbb legyen a fizetendő rész, hogy kevesebbet fizessen a lakosság.  Nekem továbbra sem más város, hanem Dévaványa az első.

– Köszönöm a beszélgetést!

Sz.F.: Én is köszönöm!

⭢ folytatás következik…