Biztos véletlen: Mészáros Lőrinc új ásványvizes cége egyből MÁV-beszállító lett

Alig pár hónapja vetette be magát az ásványvízbizniszbe Orbán Viktor őrületesen vagyonosodó barátja, Mészáros Lőrinc, a cég máris kapott egy megrendelést a MÁV-tól, a régi beszállítót viszont kigolyózhatják. Márciusban számolt be a HVG arról, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút milliárdos polgármestere, Orbán Viktor bizalmasa megvette egy felszámolás alatt lévő ásványvizes cég, a Vivien Zrt. eszközparkját, és új ásványvizes céget jegyeztetett be Vivienvíz Kft. néven. A Napi.hu most azt írja, hogy a MÁV a várható hőségriadóra hivatkozva védőitalra szóló rendkívüli beszerzést hirdetett 2 millió forint értékben, három ajánlattevő részvételével, ezen pedig a legalacsonyabb összegű ajánlatot a Vivienvíz Kft. adta. 

A dolognak az az érdekessége, hogy a MÁV-nak van saját ásványvíz-beszállítója, az Immofix Kft., ez a nagykereskedő cég nyerte ugyanis a MÁV 2014-ben ásványvizek szállítására kiírt közbeszerzését, egy plusz egy évre összesen nettó 403 millió forint keretösszegben, továbbá a tea és édesítőszereinek szállítását nettó 87 millió forintért.

Hogy mégsem ők szállították, annak az az oka, hogy júniusban rendkívüli sürgősséggel írták ki a pályázatot, amelyben a Napi.hu szerint kiemelt szempont volt a kedvező ásványi anyag tartalom, valamint a rendkívüli sürgősséggel történő azonnali (másnapi) szállítás. A cikk szerint az Immofix mindig időben szállította az előre ütemezett ásványvíz-mennyiséget, csak a rendkívüli, azonnali rendelés okozott gondot. 

A cikk szerint elképzelhető, hogy a fenti szerződésszegésre hivatkozva próbálják a jelenlegi beszállítót kiebrudalni az üzletből, legalábbis a MÁV azt közölte a gazdasági portállal, hogy „a szállítási probléma azóta rendeződni látszik, a szerződésszegéssel kapcsolatban azonban a szállítóval egyeztetések folynak, amelyek kihatással lehetnek a szerződés időtartamára is”. A szerződés elvileg 2016-ig tart, de a MÁV közlése alapján ezt lehet, hogy megkísérlik lerövidíteni.

(Hvg.hu)