Egész megyébe folyik a szúnyoggyérítés

A héten légi és földi kémiai módszerrel is gyérítik a szúnyogokat Békés megye területén, közel 19 ezer hektáron. A teljes központi szúnyoggyérítési program már mintegy négyötödében megvalósult. Augusztus 3. és 9. között 37 ezer hektáron légi kémiai, több mint 35 ezer hektáron földi kémiai és majdnem 4 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a szúnyogok számának csökkentését. Most közel 19 ezer hektáron Békés megyében is folytatódik a vérszívók számának csökkentése – olvasható a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Augusztus 10. és 16. között légi és földi kémiai módszerrel is gyérítenek Békés megye területén (Békésen, Békéscsabán, Csárdaszálláson, Dévaványán, Gyulán, Körösladányban, Körösújfalun, Vésztőn, Bélmegyeren, Ecsegfalván, Mezőberényben, Szeghalmon, Füzesgyarmaton, Békésszentandráson, Dobozon, Gádoroson, Sarkadon, Szarvason, Gyomaendrődön, Köröstarcsán, Nagyszénáson és Orosházán).

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése.

Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Békés megyei Katasztrófavédelem