Egyre veszélyesebb a kánikula, sokan lesznek rosszul

Nem csak az idősebbeket érintik az ájulással, emésztési zavarokkal, kiszáradással és számos más tünettel kísért esetek, a kánikula ideje alatt, hanem a fiatalabbak is elájulhatnak a nagy hőségben. Elsősorban ugyan az idősebbek vannak veszélyben, mert keveset isznak és esznek ebben a nagy melegben. 

Egy ilyen forróságban akkor is inni kell, ha nem érzünk szomjúságot. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kánikulában alkoholt fogyasztani nagyon veszélyes főleg azért, mert vízhajtó hatása van, és így rengeteg folyadékot veszít a szervezet.

Az alkohol kitágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást és sűrűbb lesz tőle a vér, aminek az a következménye, hogy kevesebb oxigén jut az agyba. Továbbá hőt termel a szervezetben és csökkenti a szomjúságérzetet. Elsősorban ásványvíz és gyógyteák fogyasztását ajánlják az orvosok.

Nem érdemes különböző édesített üdítőket inni, mert ezek többnyire alig oltják a szomjat. Akkor is igyunk, ha nem érzünk szomjúságot, csökkenteni kell a szeszes és koffeintartalmú italok fogyasztását, kerüljük a nehéz ételeket.

Inkább zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják a szakemberek. Figyelni kell az öltözékre és a helyiségek megfelelő szellőztetésére is.