Vasárnap, június 9. fontos nap lesz mindannyiunk életében. Aznap lesznek a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások is. Portálunk összeszedett pár lényeges tudnivalót a szavazással kapcsolatban.

A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen 4,5 évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választják. Június 9-én a szavazóurnák reggel 6 órától este 7 óráig lesznek nyitva. Szavazhat minden olyan magyar és nem magyar állampolgár, aki legalább 18 éves és bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

A szavazásra magunkkal kell vinni:

  • egy azonosításra alkalmas fényképes igazolványt (ez lehet személyi, útlevél vagy vezetői engedély)
  • lakcímkártyát.

Ezek alapján ellenőrzik ott helyben, hogy szerepelünk-e választási névjegyzékben, és lakcímünk alapján az adott szavazókörbe tartozunk-e.

Városunkban az alábbi polgármester-jelöltekre, illetve képviselő-jelöltekre lehet szavazni!

Polgármester-jelöltek:

Bak Krisztián Független
Valánszki Miklós Róbert Független
Nyuzó Marietta Független
Szilágyi Ferenc Független
Kovács Mária Független

Egyéni képviselő-jelöltek:

Kanó József Független
Bak Krisztián Független
Gusztafik Gábor Független
Szilágyi Ferenc Független
Kiss Károly FIDESZ-KDNP
Laskai Tibor Független
Nyuzó Marietta Független
Laskainé Kiss Alexandra Terézia FIDESZ-KDNP
Németi József Független
Földi Imre FIDESZ-KDNP
Mile Lajos Független
Bogdán Kármen Független
Oláh József Független
Beréné Kéki Edit Független
Dékányné Kőszegi Anna Független
Kónya Dávid János FIDESZ-KDNP
Karácson Mária Független
Papp Zsigmond Független

Hány szavazólap lesz?

A lakóhelyünktől függően az önkormányzati választás kapcsán akár 3-4 szavazólapot is kaphatunk. Ezek eltérően nézhetnek ki, de ,minden pontos instrukció rajta lesz a lapokon. Budapesten külön van a főpolgármester-jelölti szavazólap, a fővárosi közgyűlési szavazólap, a kerületi polgármesterjelölti szavazólap, valamint a helyi képviselőjelölti szavazólap.

Az EP-választáshoz egyetlen, széles szavazólap tartozik: ezen egymás melletti oszlopokban szerepelnek az induló pártok, ugyanis itt pártokra szavazunk.

A pártok sorrendjét korábban sorsolással határozta meg a Nemzeti Választási Bizottság. Minden oszlopnak sorszáma van, és megtalálható benne az adott párt emblémája, neve, a listájának első öt jelöltje, és természetesen egy üres karika, amibe az X-et lehet írni.

Akiket az EP-listán megválasztunk, azok a képviselők fogják képviselni hazánkat Európában. Minél jobban szerepel egy párt az EP-választáson, a lista elejéről annál több jelöltje kap mandátumot az Európai Parlamentben. Magyarországról összesen 21 képviselő juthat be az EP-be. A megválasztott képviselők öt évre kapnak mandátumot.

További fontos tudnivalók

Polgármester esetében csak egyetlen embert lehet választani az induló jelöltek közül. Főpolgármestert és fővárosi képviselőket pártlisták alapján választunk. Minden induló pártnak vagy pártszövetségnek lesz egy főpolgármester-jelöltje, továbbá egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezekből egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől el mind a főpolgármester személye, mind a képviselőtestület összetétele.

A megyei képviselőket szintén pártlisták alapján választjuk. Minden induló pártnak vagy pártszövetségnek lesz egy képviselőjelöltekből álló listája. Ezek közül egyet választhatunk, és a szavazatok száma alapján dől majd el a képviselőtestület összetétele.

Helyi képviselőjelöltek esetén:

A 10 ezer fő feletti településeket több részre (úgynevezett választókerületekre) osztják, és minden ilyen választókerületben egy főt lehet választani az ott induló jelöltek közül.
A 10 ezer fő alatti településeket nem osztják választókerületekre, ezért az induló jelöltek listájából több főt lehet választani (a szavazólapon rajta lesz, hogy hányat).

Mozgóurnát június 9. délig lehet kérni

Az a választópolgár, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben szavazni, mozgóurnát igényelhet. A mozgóurna iránti kérelmet a szavazás napján, június 9-én 12 óráig lehet benyújtani.