Fegyveresek támadtak meg egy szállodát Maliban

Legalább hét ember meghalt, amikor ismeretlen fegyveresek Mali középső részén rátámadtak egy szállodára, amelyben az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók is megszállnak – közölte egy katonai szóvivő. A támadás célpontja a fővárostól mintegy 600 kilométerre északkeletre fekvő Sevare város repülőteréhez vezető út mentén álló szálloda volt.

A fegyveresek péntek reggel szivárogtak be az épületbe, amelyet körülzárt a mali hadsereg. A hatóságok közlése szerint a támadásban négy katona meghalt, több másik megsebesült. Két támadót, köztük egy férfit, akinek az övére robbanószerkezet volt szerelve, agyonlőttek. A hetedik áldozat egy fehérbőrű külföldi férfi, akiről többet egyelőre nem tudni.

Souleymane Dembele katonai szóvivő szerint az ENSZ-misszió (MINUSMA) legalább öt külföldi tagja – három dél-afrikai, egy francia és egy ukrán – volt bejelentkezve a támadás idején a Byblos nevű szállodába.

Feltételezések szerint sikerült kimenekülniük az épületből. Az épületben a fegyveresek öt túszt ejtettek – közölte Dembele. A szóvivő arról is beszámolt a Reuters hírügynökségnek, hogy a támadók három orosz pilótát elraboltak, de ezt Oroszország mali nagykövetsége cáfolta.

Az AFP hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy az emberrablási kísérlet sikertelen volt. Helyi lakosok szerint füst gomolyog és fegyverropogás hallatszik az épületből. A helyi lakosok házaikba menekültek. A támadók még mindig a szállodában vannak – mondta egy szemtanú a délutáni órákban.

Márciusban álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy külföldiek által látogatott bamakói étteremben, öt embert megöltek. Júniusban fegyveresek három katonát lőttek agyon a mauritániai határ közelében. A támadások elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Anszár ad-Din iszlamista csoport vállalta magára.

Hétfőn fegyveresek tizenegy katonát öltek meg egy rajtaütésben egy Timbuktu közelében fekvő katonai támaszpontnál. Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték az iszlamistákat. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

Maliban a kormányerők – más források szerint francia katonák – szombatra virradóra véget vetettek annak a terrortámadásnak, amelyet előző nap gyaníthatóan iszlamista szélsőségesek hajtottak végre, túszokat ejtve a nyugat-afrikai ország középső részén, egy szállodánál. Helyi katonai források beszámolója szerint mali kormányerők kiűzték a támadókat Sévaré város egyik szállodájából.

A tájékoztatásban nincs szó arról, hogy az akció milyen áldozatokkal járt. A jelentésben csupán arra szorítkoztak, hogy az épületet megtisztították a fegyveresektől. Az értesülést más források is megerősítették. A brit hírügynökség a mali védelmi minisztériumra hivatkozva viszont azt jelentette, hogy francia katonák foglalták el a szállodát.