Így zajlott a negyedik cséplőgép bemutató

Immáron negyedik alkalommal rendezte meg Papp Imre Mezőgazdasági őstermelő, a régi időket idéző cséplőgép bemutatóját.

A bemutató központi eleme egy a múltszázad első felében épített Cseh Benz&Spoll Morava vidéken Frebitzben gyártott cséplőgép állt, amely egy Hoffer – Schrantz – Clayton – Shuttleworth, röviden HSCS motor hajtott. A bemutató fő részében az előre bekészített búzakévéket csépelték ki, ugyanúgy mint ahogy régen tették azt.

A bemutató tartogatott a több mint száz megjelent érdeklődő számára egy másik meglepetést is, mely Balogh Zsigmond őstermelő, állattartó által bemutatott csengő illetve kolomp kiállítást foglalt magába. Az őstermelő olyan csengőket és kolompokat mutatott be, melyet az állat nyakába akasztottak egy díszes övvel illetve nyakpánttal.

Képgaléria – Fotó: Séllei Zsigmond

A gépbemutatón az érdeklődő láthatott még kis méretű gabona tisztítót, terménydarárót ciklonos leválasztóval, és egy fura különös gépet, amelyet kézzel lehetett hajtani, amiben igen sok fogaskerék forgott. Régebben ez egy ló által vontatott fűkasza-élező szerkezete volt.

A családdal érkező látogatók gyermekeit ugráló vár várta, ha valaki megéhezett, igazi zsíros kenyérrel lila hagymával kínálták. A szomjas férfiakat pedig, valódi szilva és barack pálinkával kínálták. Múltat idéző pár óra volt ez, melyben ismét megcsodálhattuk az akkori technikát, és beszélgethettünk egy jót a régi ismerősökkel.