Interjú SuperStereoval (Laskai Viktorral) és Darabos „Dé” Dáviddal

– Hogy kezdődött minden, hogy kezdted felépíteni a karierred és honnan indultál Viktor? – Zenei karrierem kezdete szülő falumra vezethető vissza, Dévaványára. Itt kezdődött minden. A kilencvenes évek közepe táján elég erős volt a rock zenei élet a megyében, Dévaványán létezett egy zenekar, amit Apple Core-nak hívtak, ők nagy hatással voltak rám ebben az időszakban. Barátokkal elkezdtünk mi is zenekart alapítani, ami szinte havonta változott, hiszen nem mindenkiben volt olyan erős a zenei érdeklődés. Meg aztán mi sem tudtuk igazán ki milyen hangszeren jó, csak zenéltünk.

Én például énekesként kezdtem Pervanov Ádámék kosárfonójában de mégis a dobolás mellett kötöttem ki. Később Horváth Istvánnal, és Dézsi Ferivel csináltunk még együtteseket, ami már komolyabb volt, ez Subject Style névre hallgatott. Kerekes Zoltán, Erdős Csaba, Ladányi Attila, Dézsi Feri, és jómagam alkottuk.

Abban az időben még a dévaványai művelődési ház, (itt kiemelném Elek Zsigmond nevét) adott lehetőséget, hogy próbatermet kapjuk, ez talán az egyik legfontosabb állomás, hiszen itt volt a legintenzívebb a zenei alkotó időszakom kezdő koromban. Ezzel már volt komoly stúdióban rögzített hanganyagunk is, de a gimis évek, meg a tovább tanulás szétszórt minket.

– A dévaványai kezdeti, évek után hogyan tovább?

– Debrecenben kezdtem el tanulni, mikor bekerültem egy helyi zenekarba, a Monchichi Potenciálba. Ekkor kezdtem megélni,hogy más városokban is fellépünk, és ekkor már voltak fesztivál fellépéseink is. Pár év után ez a zenekar is feloszlott, viszont bekerültem az Amorf Ördögök bandába, ami már akkor a vége fele járt, viszont ebből egyenes út vezetett a Péterfy Bori & Love Band-be.

– Itt álljunk meg egy kicsit. Milyen eredményeket értél, illetve értetek el a Péterfy Bori & Love Band-al? Mit érzel, csúcson vagy, és ez a, amire mindig is vágytál?

– Hét év kemény turnézás, több album, két arany lemez, és egy platina, tévéfelvételek és még sorolhatnám. Ez volt az a csúcs amire mindig is vágytam gyerekként. Viszont úgy 2007 környékén nagyon elkezdtem érdeklődni az elektronikusabb zenei irányzatok felé.2008-ban már saját remixeket készítettem, és SuperStereo néven dj-ként kezdtem járni Európát. 2014-re már szinte csak ezen törtem a fejem, és tele voltam ötlettel, saját dalokkal, ezért éreztem, hogy változtatni kell az életemen.

– Hogyan találtál Darabos „Dé” Dávidra, mesélj egy kicsit a múltatokról, és a jelenlegi munkátokról

– 2014 év elején találtam rá Darabos „Dé” Dávidra, akit már ismertem korábbi debreceni éveimből, és mikor pont énekest kerestem egyszer csak belefutottam egy videójába amin énekel. Azonnal felvettem vele a kapcsolatot, és tudtam, ezt kell csinálnom. Nagyon jól haladt a közös munka, egyre több jobb dal született, és éreztem, hogy most jött el a pillanat, amikor el kell kezdenem a saját zenei dolgaimmal foglalkoznom, ezért egy békés megbeszélés keretein belül kiléptem a Péterfy Bori zenekarból.

Dávid, Te, hogy emlékszel az első találkozásra Viktorral és mikor kezdődött a közös munkátok? Debrecenben ismerkedtem meg Viktorral, rengeteg helyen fellépet a városban ezért többször összefutottunk, váltottunk pár szót, de a közös zenélésről akkor még egyáltalán nem esett szó. Ahogy teltek az évek, és mialatt Viktor a Péterfy Bori zenekarban tevékenykedet, én is több zenei projectben vettem részt, mint énekes, dalszerző. Voltam alternatív zenekar frontembere (Démegők) igazi Qumbys utóérzéssel, egy akusztikus pop duó énekese (Desert Royal) Vajda Tamás (a.k.a. Kowalsky meg a Vega) jobbján és a hangomat adtam egy elektronikus kezdeményezéshez (Zián).

Utóbbi formációval 2014 tavaszán készítettem egy feldolgozásokból álló videóklipet, amire Viktor rátalált a neten. Megkeresett és elküldte a „ Jön az éj” c. dalunk alapját mondván mit szólnék, ha erre én énekelnék. Igen mondtam neki, mert nagyon közvetlen volt és izgalmas kihívásnak éreztem! Ezután párszor találkoztunk Pesten és bele is csaptunk az énekmunkába. Azóta a dalok szerzése és felkészülés az élő koncertekre folyamatos. A sikerhez vezető út nincs kikövezve, de úgy érzem, hogy közel egy év alatt megtanultunk járni rajta, jó példa erre a Bent a neved „c” dalunk.

– Hogy érzitek magatokat és a közös dalotok mennyire, szárnyal?

– Azt hiszem ennél több bizonyíték nem is kell, jól döntöttünk, és nagyon jól érezzük magunkat, hiszen mikor megjelent a Bent a neved című dalunk, azonnal toplisták élére követelte magát.

Ambruzs-Szabó József
{besps}laskai_viktor_darabos_david{/besps}
https://www.youtube.com/watch?v=bWo4jgneUoc