Júniusban elkezdi leépíteni Dévaványa vasúti közlekedését a járványra hivatkozva az Orbán-kormány

Lassan vége a vírusveszélynek, de az Orbán-kormány a járványra hivatkozva, elkezdte leépíteni a vasúti mellékvonalakat, melyek várusunkat is komolyan érintik.

Fotó: Séllei Zsigmond

Mint azt korábban megírtuk, még a járvány miatti kavarodás alatt, újra a kormány elé került a vasúti mellékvonalak bezárásának terve. Egyesek szerint, a tervezetet a MÁV-nál is támogatják, sőt teljesen fel akarnak hagyni a Bzmot motorvonatok üzemeltetésével.

Június 6-tól a városunkat érintő viszonylatokon naponta már csak két vonatpár közlekedik, a többi járat helyett pótlóbuszok járnak.

De ne legyenek illuzióink ez csak a kezdet. Arról nem is beszélve, hogy mellékútjaink is ugyanolyan rosszak mint a vasúti mellékvonalaink, hanem rosszabbak.

Hamarosan az enyészeté lesz vasútállomásunk? Fotó: Séllei Zsigmond

Magyar Közlekedési Klub közleménye:

Sikerült a START-ból kikényszeríteni a Minisztériumnak egy közleményt a regionális vasúthálózat szétverésével kapcsolatban. Önmagában évtizedes mélypont, hogy június 6-tól érvényes változásokat május 28-án kommunikálnak először, ráadásul úgy, hogy pontos menetrend még nincs is! Reméljük, utóbbit nem visszamenőlegesen fogják majd megosztani az utazóközönséggel. Ezt a kommunikációs színvonalat Európában eddig csak a legrosszabbak, a szerb, az albán és a koszovói vasutak érték el!

A közlemény szövegéből persze süt a gyáva hazudozás:

– A járványra kenik a ritkítást, holott a járvány első hulláma már elmúlt, a bevezetni tervezett intézkedéseknek semmilyen egészségügyi hatása nincs.
– Jönnek persze az alacsony forgalomra célozgató számok, holott az érintett vasútvonalak között nagy a szórás, az átlagot a 2012-es (hasonlóan botrányos) ámokfutás során kicsontozott menetrendű vasútvonalak húzzák le.
– A felszabaduló jármű és állományi kapacitások nettó hazugság, a fennmaradó vonatok miatt semmilyen szinten nem lehet embert és járművet átcsoportosítani. Különben is, mit akarnank átcsoportosítani, a Bz-t a budapesti elővárosba?
– A legsötétebb hazudozás azonban mégiscsak a közös jegyrendszer idekeverése. Túl azon, hogy mi köze van az egészhez, a helyzet a következő, kedves elvtársak: 10 éve kínlódtok vele, 2012-ben is ugyanez a szöveg ment, hogy jó, most ritkítunk, de majd jön a Kánaán. Ehhez képest 2020-ban sehol nem tartotok, a kanyarban nincs Magyarországon a közös elektronikus jegyrendszer, mert azt se tudjátok, hogy mit akartok, kivel, és hogyan!

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) és az ITM nyilvánvalóan gonosz szándékú, ezerszer megbukott vezetői és szakértői ezekkel az intézkedésekkel szembeköpik az utasokat, a dolgozókat, a közlekedési szakmát, és nem utolsó sorban a Kormányt is, amikor annak céljaival teljesen ellentétes intézkedéseket hoznak.

Az MKK arra kéri a hasonló profilú civil szervezeteket és valamennyi magyar önkormányzatot (azokat is, akik nem érintettek!) hogy álljon ki a saját érdekiért! Vessünk véget a KTI-t uraló belterjes baráti kör 15 éve tartó rémuralmának! A magyar társadalomnak megbízható vasútra, nem pedig havonta ismétlődő, egyre súlyosabb balhékra, botrányokra van szüksége!