Kiemelkedő termésátlag az őszi árpából megyénkben

Kiemelkedő termésátlag született az idén megyénkben az őszi árpából – mondta hétfőn az MTI-nek Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára. A megyei termésátlag hektáronként öt tonna, amely az utóbbi öt év legjobb eredménye. Az őszi árpa minősége is jó, így a korábbi tonnánként 36 ezer forintos felvásárlási ár némileg emelkedett, jelenleg 38-41 ezer forint – tette hozzá. Barabás Béla közölte: az őszi búza mintegy hetven százalékát betakarították már Békésben, megfelelő idő esetén jövő hét végére befejeződhet – a rozzsal és a tritikáléval együtt – a növény aratása.

Az őszi árpa egy részét a gazdálkodók már értékesítették a kereskedőknek, vannak azonban, akik – bízva a magasabb árakban – kivárnak, átmenetileg raktározzák a termést. Befejeződött a repce aratása is, a termésátlag ott is a vártnál jobb lett, a megyei átlag hektáronként két tonna felett van, de volt, ahol 3,7 tonnát takarítottak be.

A repce felvásárlási ára tonnánként 113-118 ezer forint körül alakul – közölte. Ugyancsak végeztek a magborsó betakarításával, ott megyei szinten nagy a szórás, hektáronként 1,6 és 3,4 tonnás átlag között takarítottak be a gazdák, a termés egy része vetőmag minőségű lett.

Utóbbiért akár 120-150 ezer forintot is megadnak, a takarmányborsó felvásárlási ára 49 és 55 ezer forint között mozog – mondta a titkár.

(MTI)