Megúszhatják a kasszát a falusi vendégfogadók

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből, írja a Napi Gazdaság. Az egyeztetések ebbe az irányba tartanak, és a kormányzat legutóbbi nyilatkozata is bizakodásra ad okot – mondta a Napi Gazdaságnak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke. Szabó Géza leszögezte: a jelen állás szerint a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végig az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékek használatára.

Az eredeti előírást mostanra sokan elfelejtették, mert a jelenleg is tartó átmeneti időszakban úgy válthatták ki a szobakiadók az online kasszát, hogy vállalták, havonta elektronikus úton adnak jelentést forgalmukról az adóhatóságnak, a kormányablakon keresztül – mondta a szövetség alelnöke.

Jelezte; az érdekképviselők azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60–100 ezer forintba kerülő online kasszára történő átállás, illetve annak működtetése túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek.

Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó internetes kapcsolathoz. Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében, emellett szavai szerint Lázár János nemrégiben tett bejelentése is bizakodásra adhat okot.

Emlékezetes, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor kormányfőre hivatkozva a napokban azt mondta, a kasszarendszer kiterjesztése jelenleg nem indokolt és nem életszerű.

(Napi Gazdaság Online)