Minél többet okostelefonozik, annál valószínűbb, hogy depressziós

Sokat tud rólunk a mobilunk: egyesek szerint túlzottan is sokat. A héten közzétett tanulmány szerint a mentális állapotunkat is képes feltérképezni. Nem kevesebbet állít a Northwestern Medicine dolgozata, minthogy a telefon használati adataiból meglehetősen pontos következtetéseket lehet levonni a felhasználók lelkiállapotáról, s hogy különösen a depresszió diagnosztizálására alkalmas. A napi használat és a földrajzi elhelyezkedés jól feldolgozható digitális információja alapján a szakértők mintegy 87 százalékos pontossággal képesek azonosítani a depresszióban szenvedőket. A kutatók huszonnyolc személy GPS- és telefonhasználati adatait elemezték. 

A résztvevők a nemzetközileg elfogadott, úgynevezett PHQ 9-es kérdőívet kapták, melynek segítségével azonosíthatóak a depresszió tünetei. Közülük tizennégyen nem voltak depressziósak, szintén tizennégyen pedig enyhe vagy súlyos betegséggel küzdöttek.

Mint a tanulmány vezető szerzője, Sohrob Saeb elmondta, a telefonadatokból algoritmusokkal kinyert eredmények jól korreláltak a vizsgált személyek tényleges egészségi állapotával. Sőt a tudós szerint az okostelefonokból szerezhető adatok a depresszió felderítésében megbízhatóbbaknak bizonyultak a hagyományos rutinvizsgálatoknál.

Érdekes megfigyelés, hogy a tanulmány szerint minél több időt tölt valaki az okostelefonjával, annál valószínűbb, hogy depressziós. Míg a depressziós résztvevők körülbelül naponta 68 percet, az egészségesek 17 percet foglalkoztak a telefonjukkal.

A GPS-nyomkövető tanúsága szerint azok, akik a legtöbb időt otthon töltötték, vagy keveset mentek el hazulról, nagyobb valószínűséggel szenvedtek a betegségben.

(Híradó)