Nem lesz többé magánéleted, ha Windows 10-est használsz

Bombaként robbant a hír: az új Windows 10 felhasználási feltételeit elfogadva gyakorlatilag lemondunk a magánéletünk titkairól, mindenünket szabadon használhatja a „Nagy Testvér”!

A malac gondolkozik az ólban: „Milyen jó életünk van itt! A gazda etet, nem fagyunk meg télen és mindezt ingyen!”

Tanulság: ha egy nagyszerű dolog ingyen van, lehet, hogy igazából a felhasználó a termék!

Hasonlóan állunk az új Windows 10-hez is. Remek, hogy ingyenesen telepítheti mindenki a számítógépére. De komolyan gondolod, hogy Bill Gates egyszercsak úgy döntött, mostantól jó fej lesz és a legjobb szoftvermérnökeinek a munkáját ingyen bocsátja a rendelkezésedre? Nem is lesz így… a magánéleteddel fogsz fizetni érte! A Windows 10 felhasználási feltételei 45 oldal hosszan taglalják, kinek mihez van joga. Tegye fel a kezét, aki elolvasta a súlyos jogásznyelven írt szöveget! Mi sem.

A következőket engedtük meg magunktól a Microsoftnak: az új kémprogram Windows 10 minden indításkor elküldi a központnak, milyen oldalakat nyitottál meg, mi van a naptáradban, milyen wifi hálózaton milyen jelszóval (!) vagy fent, milyen programokat használsz és milyen egyéb hálózatokra csatlakozol. Ezek után készít egy hirdetési azonosítót – a szokásaid, vágyaid és kívánságaid birtokában! – és ezt eladja harmadik félnek is (például reklámozóknak).

Nem elég? A java csak most jön!

Ha a Cortana névre keresztelt asszisztens-funkciót is használni akarod (márpedig miért ne akarnád?), akkor a „jobb felhasználói élmény érdekében” a rendszer hozzáfér majd: a helyadatokhoz (hol vagy), a naptáradatokhoz (mit csinálsz), a programokhoz, amit használsz (mivel csinálod), a levelezésedhez és az SMS-eidhez (…), kit és milyen gyakran hívsz fel, milyen zenét hallgatsz (milyen az ízlésed), mikorra húzod az ébresztőórád (mikor szoktad kezdeni a napot), mit nézel és vásárolsz meg (hol költöd el a pénzed illetve ebből, hogy körülbelül mennyi pénzed lehet), mit olvasol az interneten és mire keresel a Bing keresőben (mi iránt érdeklődsz) és most jön a legjobb – elemzi a telefonbeszélgetéseidet, megtudja a nevedet, a becenevedet (!) és elemzi a barátaidról rendelkezésre álló információkat, akikkel kapcsolatba lépsz.

Azt gondolod, ez sok? Még mindig nincs vége!

Bele is tudnak szólni az életedbe nem csak kémkednek! „Hozzá fogunk férni, fel fogjuk fedni és megőrizzük a személyes adataidat, beleértve az emailjeid és más személyes kommunikációid tartalmát vagy a személyes fájljaidat a számítógéped mappáiban, amikor jóhiszeműen úgy gondoljuk, hogy ez szükséges például ügyfeleink vagy a szolgáltatás védelme érdekében.”

Felfogtátok, hogy ez mit jelent?

A családi fotóinkhoz is hozzá fog férni a Microsoft – és mindaz, akivel ezeket az adatokat közölni akarja… Nem csodálkozunk, ha nem hiszed el. Járj utána. Erről mindenkinek tudnia kell, mert ha ennek a tudta nélkül telepíti a Windowst erősen ki lesz szolgáltatva…

vilaghalo.info