Nemhogy az utat nem csinálják meg, de még a gyomai hidat is lezárják

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása alapján a gyomaendrődi híd komoly problémával küzd, írja a hír6.hu megyei portál. „Alépítményeinek felmenő falazatai nedvesek, azok nem tudnak kiszáradni. Mindkét hídfő komoly vizesedés jeleit mutatja. A nedvesedés kövezetében a falazatok É-i oldalán jelentős mértékű fagyási károk (repedések, leválások, kitöredezések) láthatók. A fagyási károk a saruk alatti falazatokat is érintik. A híd a Haladéktalan beavatkozási igénylő hidak országos létesítményjegyzékébe szerepel. A híd alépítményeinek felújítására 2017 évben felújítási tervet készíttettünk. Az alépítmények állapota és azok tervezett javítási technológiája miatt a tervezés során rögzítettük, hogy a felújítás teljes hídzár bevezetésével végezhető.

A Tervező költségbecslése alapján, a híd alépítményeinek felújítási költsége nettó 260.000.000,- Ft.” A felújítás alatti lehetséges forgalomelterelési megoldásokra 5 változat született, melyből Dévaványa önkormányzata csak a 3. számú megoldást, azaz a Pontonhíd, az ártéren korábban létesített terelőút felhasználásával, átépítésével (forgalomkorlátozás nélkül) vélte csak elfogadhatónak. A terelőút és a forgalomterelés kiépítésének, fenntartásának becsült költsége: nettó 158.000.000,- Ft. Ettől eltérően a Békés Megyei Kormányhivatal a költség, közúti forgalom biztosítása és átfutási idő szempontjából legoptimálisabbnak a 4. számú verziót tartotta, azaz a Terelőút az „Olajosok útján” (forgalomkorlátozással), (Dévaványa felől érkezve a gyomai híd töltése előtt jobbra menő kohósalakos útalap, mely az endrődi oldalon a Pájer strand mögött kapcsolódik a Gyomaendrőd-Mezőtúr közötti közúthoz), mely megoldás bár költséghatékonyabb, a dévaványai lakosok, vállalkozások szempontjából jóval több nehézséggel jár.

A terelőút felújítása (jelenleg makadámút, melyet mart aszfaltos profilozással javítanak) és a forgalomterelés kiépítésének, fenntartásának becsült költsége így „csak” nettó 80.000.000,- Ft Ez a megoldás azt jelenti, hogy a felújítás időtartama alatt a személygépjárművek, a menetrend szerinti autóbusz járatok, a 7,5 tonna megengedett össztömeget meg nem haladó tehergépkocsik, a Katasztrófavédelem, a Mentők és a Rendőrség járművei a javított úton „körbe kerülve” a várost tudnak Endrődre átjutni. A 7,5 tonnát meghaladó egyéb járművek forgalom lebonyolítása országos közúton kijelölt terelőúton biztosított. A gyalogosok és a kerékpárosok kerékpárjukat áttolva a hídon (munkaterületen) áthaladhatnak. A felújítás várható időtartama 2,5 hónap, a felújítás kezdésének pontos ideje még nem ismert.

Forrás: hír6.hu