Sok kórházban rendes étel sincs, de a raboknak már telefont is adnak

Az európai uniós gyakorlathoz igazodva a hazai börtönökben is saját mobilt kapnak a fogvatartottak – értesült a Bors. Eddig szigorúan tilos volt a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben mobiltelefont használni. Nemcsak a rabok, a látogatásra érkezők sem tarthattak maguknál telefont, beengedésnél mindenkinek le kellett adnia megőrzésre a készülékeket. A Bors információi szerint most azonban változik a helyzet: az uniós joghoz alkalmazkodva hamarosan szabad lesz az itthoni börtönökben is mobiltelefont használniuk az elítélteknek a rácsok mögött. Az intézkedés ráadásul mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy ki milyen bűncselekményért tölti büntetését.

A lap úgy tudja, speciális egyenkészüléket kapnak az elítéltek, amelyek csak az alapfunkciókat tartalmazzák, törésállóak és elvileg szétszerelhetetlenek. A mobilról kizárólag a kijelölt kapcsolattartó száma lesz hívható, tehát csak kimenő hívásokra lesz alkalmas, fogadásra nem, a beszélgetéseket pedig lehallgatják.

A lap hozzáteszi: azt egyelőre nem tudni, mekkora költséggel jár a telefonok bevezetése, de a Bors szerint az összeg több tízmillió forintra rúghat, tekintve, hogy tizennyolcezer fogvatartott tölti jogerős büntetését.

(Bors.hu)