Sokkolók után bilincsek az országházban

Sokkolók után bilincsek az országházban Megerősítette a parlamenti sajtóiroda azt az értesülésünket, hogy bilincseket vásárolnak a házőrségnek a Milipol Zrt.-től. A tájékoztatás szerint összesen húsz darab ASP Training Restraints Chain típusú bilincset vesz az Országgyűlés Hivatala nyomógombos kivitelben, darabonként 27 305 forintért „az állomány kiképzésére”. Arra a felvetésünkre, hogy ez a típusú bilincs kulcsos kivitelben egyes külföldi internetes áruházakban már 46-47 dollárért, vagyis kevesebb mint 13 ezer forintért megvásárolható, azt válaszolták: „Kényszerítő és rendészeti kiképző eszközöket az Országgyűlési Őrség csak a hatályos szabályoknak megfelelő, nemzetbiztonságilag átvilágított beszállítótól rendelhet, internetes áruházakból nem.”

A jelentős árkülönbözetet azzal magyarázták, hogy az árba bele kell számítani a szállítást, az ügyintézést, a vámot és az áfát is. Kopácsi László, a Milipol Zrt. projektvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a nyomógombos gyakorlóbilincs egyedi, a cégük által gyártott, csak Magyarországon forgalmazott termék, így a kulcsos változattal való összevetése félrevezető.

A 349 fős házőrség 2013 januárjában alakult Kövér László kezdeményezésére, költségvetése évi 2,3 milliárd forint körül mozog. Feladata többek között a házelnök, az Országház és a Képviselői Irodaház védelme. Mint arról korábban beszámoltunk, 3,5 millió forintért gázsprayeket vásároltak a házőrségnek a Milipol Zrt.-től, illetve – mint azt a Blikk hírül adta – sokkolókat is.

A Milipol tulajdonosa a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Székely Herbert, aki az alvilági leszámolás áldozatául esett Fenyő János munkatársa volt. A Milipolt az MSZP–SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és rendre tarolt az állami beszerzéseken. A céget ezért MSZP közelinek tartották. A kormányváltás után Hende Csaba honvédelmi miniszter a korrupcióval összefüggésben beszélt az egyik általuk elnyert tenderről.

Röviddel ezután nevet változtattak, és Milipolként hasonló sikerrel indulnak a sokszor zárt vagy meghívásos állami tendereken, mint 2010 előtt.

(MNO nyomán)