Autóval járnak férfiak a városunkban lévő gyermekotthonhoz, hogy az ottani gondozottak közül néhány fiúval szexuá­lis kapcsolatot létesítsenek, és ezért fizetnek is. Az otthon dolgozói és a Békés megyei gyermekvédelmi szakma több képviselője tud erről, az intézményvezető szerint viszont mindez nem igaz – írja a Magyar Narancs-ra hivatkozva a keleten.hu.

„Nálunk minden a legnagyobb rendben van”

– mondta az irodájában lezajlott feszült hangulatú és rövid ideig tartó beszélgetésen Pántya Katalin, a dévaványai Csillagfény Gyermekotthon vezetője. Az oknyomozó portál azért kért tőle találkozót, mert a Békés megyei gyermekvédelmi szakmában dolgozók közül többen hónapok óta tudnak arról, hogy a dévaványai intézmény néhány 14 év feletti lakójához furcsa vendégek járnak. Autóval érkeznek, és a gyermekotthonon kívül felveszik a korábban már megismert 15–17 éves fiúkat. Egy félreeső helyre hajtanak, ahol azért fizetnek nekik esetenként öt- vagy tíz­ezer forintot, hogy a szájukkal kielégíthessék a fiatalkorúakat. A házirend szerint a gondozottak hétköznaponként délután egy órára, hétvégén hosszabb időre elhagyhatják az intézmény területét. Minderről először egy a jelen sorok írójának küldött levélből értesültek.

„Erről a gyermekotthonban dolgozók közül többen is tudnak. De vagy úgy érezhetik, hogy ezt az elképesztő helyzetet nem tudják kezelni, vagy a legfrissebb történések alapján azt gondolják, nem akarnak semmit tenni, mert a kirobbant pedofilügyek közepette félnek egy itteni botránytól és annak káros hatásától. Aligha véletlenül a saját egzisztenciájukat is veszélyben érezhetik, és abban reménykednek, hogy az országnak ebben a félreeső zugában mindez nem derül ki”

– mondta a portálnak egy az esetet és a helyi viszonyokat jól ismerő térségbeli szakember.

A levélben foglaltak megalapozottságát rajta kívül később néhányan közvetetten és közvetlenül is megerősítették. A körülmények ismeretéhez hozzátartozik, hogy a szükségesnél kevesebb nevelő dolgozik, nagy a teher rajtuk, és persze a finanszírozás is messze elmarad a kívánatostól.

Egyik forrásuk szerint „az egyik érintett fiú csak úgy tudja elviselni a vele történteket”, hogy közben mobilján pornófilmet néz. „A fiúk az esetenként kapott néhány ezer forintot összegyűjtik, és divatos farmert, pólót vagy kábítószert vesznek belőle” – mondja informátor.

A gyermekotthonban lakók helyzetét az sem könnyíti meg, hogy inkább ellenszenv övezi őket a környéken. Időnként a környező élelmiszerboltokba járnak lopni, az eladók már ismerik és figyelik őket, nem kevés rendőrségi ügy is volt emiatt. Ugyancsak sokan panaszkodnak az állami gondozottakra a hangoskodásuk miatt.

Egy sajátos – állítólag nem ritka – eseménynek a portál is tanúja volt. Múlt szerdán, nem sokkal kora délutáni érkezésük után, rendőrjárőr ment a Csillagfény Gyermekotthonba. Ennek előzménye, hogy nem megerősített információk szerint az egyik nevelőnő tett szexuális ajánlatot az egyik gondozott fiúnak, és felmerült a kábítószer-beszerzés gyanúja is. Az érintett nevelő párja, aki értesült a történtekről, megjelent a helyszínen, meg akarta verni a gondozott fiút – a rendőrjárőr kiérkezésének ez volt a közvetlen oka.

Forrás: Magyar Narancs / keleten.hu