Szívrohamban elhunyt Omar Sharif

83 éves korában szívinfarktusban elhunyt Hollywood legismertebb és legkedveltebb arab származású színésze, Omar Sharif. Az Oscar-jelölt színész olyan csodás filmekben nyújtott csodás alakításokat, mint az Arábiai Lawrence és a Doktor Zsivágó. Sharif gyakorlatilag élete végéig aktív maradt, utolsó játékfilmjét 2013-ban forgatta. A Variety információi szerint az egyiptomi születésű színész péntek délután szívroham következtében elhunyt egy kairói kórházban. 83 éves volt. Doktor Zsivágó végleg elment, itt hagyott minket. Borisz Paszternák nagyszerű regényének még nagyszerűbb adaptációjában Omar Sharif játszotta a címszerepet, és a szerep egész pályafutásának csúcsa maradt élete végéig. Omar Sharif 1932-ben Egyiptomban született, libanoni, és szír felmenőkkel bírt. Ekkor még Michel Shalhoub néven, Alexandriában cseperedett fel a római katolikus hit szerint. Matematika és fizika szakon végzett a Kairói Egyetemen, majd a család faipari vállalkozásában kezdett el dolgozni.

Kevesen tudják, de előbb vált egyiptomi szupersztárrá, semmint, hogy a nemzetközi hírnév megtalálta volna. Első szerepét 1954-ben kapta a Mennyei pokol című filmben, amelyben Faten Hamama oldalán játszott, és a színésznőt 1955-ben feleségül vette. A színész a kedvéért tért át az iszlám hitre, és felvette az Omar al-Sharif nevet. 1974-ben váltak el, s Sharif többet nem házasodott meg. Arabul, angolul, spanyolul, görögül és franciául is kifogástalanul beszélt, nyelvtudása pedig segítette a nemzetközi karrier megindításában.

A nagy áttörést az 1962-es Arábiai Lawrence hozta el számára, amelyben eredetileg T.W. Lawrence kísérőjét játszotta volna, és menetközben kapta meg Ali karakterét, Maurice Ronet-et váltva a szerepben. A máig minden idők legjobb filmjei között számon tartott Arábiai Lawrence hét Oscar-díjat nyert, és jelölték szerepéért – bár a díjat nem kapta meg – Sharifet is. Érdekesség, hogy az arab országok az arab ábrázolás miatt betiltották a filmet, és Sharif személyesen járt közbe Nasser egyiptomi elnöknél, hogy nézze meg az alkotást.

Nasser nemcsak kifogásolnivalót nem talált a moziban, de nagyon szerette is, így engedélyt adott az egyiptomi bemutatónak. Sharif Sam Spiegel producerrel egy hét filmre szóló szerződést kötött az Arábiai Lawrence apropóján, és később olyan filmekben tűnt fel, mint a Tábornokok éjszakája, a Funny Girl, és a MacKenna aranya. A szerződés legnagyobb szerepét a Doktor Zsivágó kínálta. Ezt az 1965-ös remekművet az Arábiai Lawrence-hez hasonlóan David Lean rendezte, és szintén a klasszikusok között tartják számon.

Még a hatvanas években Sharif a színészkedés mellett világhírű bridzsjátékos is lett, és többek között a hetvenes-nyolcvanas években állandó bridzsrovata volt a neves Chicago Tribune című lapnál. Sharif több könyvet is írt a szeretett játékról, és 1992-ben még egy számítógépes játék is készült Omar Sharif Bridzs néven. Vallotta, inkább játszik bridzset, minthogy rossz filmben szerepeljen. Pályafutása során több mint száz szerepet játszott el filmen, feltűnt tévében és tévésorozatokban is.

Bár folyamatosan foglalkoztatták, a hetvenes évektől az igazán nagy szerepek elkerülték. Karrierje második szakaszában játszott a Rejtelmes szigetben, valamint több felejthető darabban, majd 2003-ban pedig nagy visszatéréseként ünnepelték a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai főszerepében. Akkor még egyszer megmutatta, hogy a hatvanas években miért ünnepelte őt a fél világ.

(Europress/AFP)