Tizenkilenc Békés megyei településen zajlik a mintaprogram

Tizenkilenc dél-békési település vágott bele a Simonka György térségi országgyűlési képviselő által kidolgozott, „Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába” elnevezésű pilot programba – tájékoztatta pénteken közleményben az MTI-t a konzorcium kommunikációs partnere. A több mint egymilliárd forintos, belügyminisztériumi támogatásból létrehozott program célja olyan profitorientált gazdaságok létrehozása, melyek hosszútávon munkalehetőséget biztosítanak azoknak, akik eddig nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az idén tavasszal indult programhoz 19 dél-békési település önkormányzata, alapítványok, egyesületek és vállalkozások csatlakoztak – írják.

„A program olyan profitorientált szociális szövetkezeteket kíván létrehozni, ahol a piaci igényeknek megfelelő termékeket állítanak elő, haladva ezzel az önfenntartó termelési tevékenységet végző gazdaságok felé.

Fontos célkitűzés az is, hogy a közfoglalkoztatottak a szociális szövetkezeteken keresztül visszajussanak a munkaerőpiacra” – hangsúlyozta Fejes Róbertné, a konzorciumi vezetője, Orosháza alpolgármestere. A pilot program keretében összesen harminchat brigád – brigádonként tizenegy közfoglalkoztatottal – heti 40 órás munkarendben folytatja a növénytermesztési- és állattenyésztési munkákat.

A projekt így összesen jelenleg 396 főnek biztosít megélhetést. A konzorciumi szerződés alapján az önkormányzatok biztosították a növénytermesztéshez a földterületet, az állattenyésztéshez az ólakat, valamint az emberi erőforrást. A munkához szükséges tárgyi eszközöket, a kezdő állat- és növényállományt belügyminisztériumi forrásból finanszírozták.

Első lépésként minden brigád öt fóliában összesen 1800 palánta sárgadinnyét ültetett el. A termés várakozáson felüli lett – olvasható a közleményben. A tervek szerint a közeljövőben valamennyi brigádhoz ötvenöt sertés érkezik. Mostanáig Orosházára és Dombegyházra érkezett meg összesen 330 malac. Emellett több terepjárót, itató-, valamint hűtőrendszerrel felszerelt teherautót is beszereztek a program résztvevői.

A mintaprojekthez Almáskamarás, Battonya, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Pusztaföldvár, Orosháza, Tótkomlós és Pusztaottlaka, valamint a Békés Megyei Önkormányzat csatlakozott

(MTI)