Tömegesen menekülnek Ukrajnából

Az EU adatai szerint robbanásszerűen megnövekedett azoknak az ukránoknak a száma, akik el akarják hagyni a hazájukat és Európa országaiba akarnak menekülni – írja a Vesztyi. „Tavaly 660 ezer menedékjogi kérelem érkezett” – nyilatkozta Robert Visser európai menekültügyi biztos, akinek a szavaiból kiderül, hogy Kelet-Európából az ukránok voltak a legtöbben. Szíriából, Eritreából, Irakból, Szomáliából, Nigerből és Ukrajnából érkezett a legtöbb menekült.

Az ukrajnai államcsíny gyökeresen felforgatta Ukrajnát, a konfliktus kiváltójává vált és a gazdaságot is romba döntötte. Mindezek miatt több hullámban is menekülnek az országból. Nagy részük Oroszországba. Az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat adatai szerint 2015 februárjára 2,5 millió ukrán van Oroszországban. A New York Times szerint az európai országok nem szívesen fogadják az ukránokat.

„Amióta tavaly megkezdődött a konfliktus, a migránsok folyama, akik menekültügyi státuszt kérnek Lengyelországban és más európai országban folyamatosan növekszik, azonban ezek az országok nem várták őket tárt karokkal. A legtöbb ukrán Lengyelországba, Németországba, Olaszországba utazik, hogy menekültügyi státuszhoz jusson, de a legtöbbjüknek elutasítják a kérelmét vagy szándékosan elhúzzák a kérelem elbírálási idejét.

Azok az országok, amelyek nem akarják fogadni a migránsokat arra hivatkoznak, hogy Ukrajna nyugati területeit nem érintette a konfliktus” – írja a New York Times. A menekültügyi státuszt sokkal hamarabb megkapja egy másik országból érkező menekült, mint egy ukrán. Például a Szíriából érkezők 95 százaléka megkapta a menekültügyi státuszt, az Eritreából érkezőknek pedig a 89 százaléka. Az ukránoknak viszont csak a kérelmezők 22 százalékának biztosítottak menedéket.

(Rapidpress)