Túzok Kupának nevezték el a dévaványai íjászversenyt

Országosan jegyzett, kvalifikációs, pontszerző íjászverseny lesz idén június 6-án, szombaton Dévaványán, Tüskevár-horgásztónál, amelyre szeretettel várnak minden érdeklődőt – erősített rá információinkra Cserven Tibor, a rendezvény gazdája.

– A versenyzőknek és a közönségnek fontos hír, hogy a gyülekezőt szokás szerint már előző nap, vagyis június 5-én, pénteken megkezdjük, a szombati kezdés időpontja délelőtt 9 óra. Tavaly 130 versenyző regisztrált a versenyre, most ennél többre számítok. A csak spontán érdeklődők sem fognak unatkozni, mert lesz szertűz és sámándobolás, az üstökben halászlé és birkahús, őzpörkölt rotyog.

Cserven Tibor elmondta, hogy a korábbi két alkalommal főleg Kelet-Magyarországról, a Duna-Tisza közéről és a Tiszántúlról jöttek vendégek, íjászok és a pihenni, szórakozni vágyók, de most az egész országból remél látogatókat. A 2020-es jelmondat a hagyományőrzés fontossága, éppen ezért adták a programnak a Túzok Kupa nevet, az íjászok pedig korhű öltözetet öltenek.

Tüskevár tulajdonosa kiemelte, hogy a szervezéshez nagyon sok segítséget kap a Füzesgyarmati Arany Sólyom Hagyományőrző Íjász Egyesülettől, akiknek megvan az íjászathoz szükséges felszereltségük, témához való hozzáértésük, amelynek önzetlen átadásáért köszönet jár. Külön megemlítette a békési Győri János szakmai támogatását, aki egyébként íjkészítő is. Egyáltalán nem mellesleg, az ő sugallatára indult el ez a verseny.

Múltkori híradásunkhoz képest különben a lényeges programpontokban nincs változás. Tehát a helyszínen kezdők is kipróbálhatják magukat íjászatban, a külön erre a célra felállított pályán. Vadászsólymok, a szittya népek, a magyarság csodás madarai mutatják be tudásukat, a közönséget parádéskocsizás várja, kézművesek, fazekasok munkájába nyerhetnek bepillantást, csont- és szarufaragók alkotásaiban gyönyörködhetnek. A rendezvény megvalósulását helyi vállalkozók is segítik.

S aki nem tudná: Tüskevár Dévaványától Ecsegfalva, Kisújszállás felé, a közút mellett, a réhelyi nagykanyartól nem messze található, a tájékozódást tábla segíti. Június 6-án találkozzunk ott!

Fehér József