Vádemelés egy dévaványai vonatbaleset ügyében

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat azzal a 24 éves dévaványai nővel szemben, aki 2018. január végén Dévaványán egy vonattal ütközött, de személyi sérülés nem történt.

A vádlott 2018. január hó 30. napján 14 óra 15 perkor egy személygépkocsit vezetve közlekedett Dévaványa lakott területén a 4231. számú úton Gyomaendrőd irányába, írja a keleten.hu. A gépkocsi hátsó ülésén utasként tartózkodott – biztonsági gyermekülésben – a vádlott három éves gyermeke, valamint a jobb első ülésen a vádlott ismerőse is.

A vádlott figyelmetlenségéből kifolyólag egy vasúti kereszteződésnél a fénysorompó tilos (piros) jelzése ellenére a vasúti átjáróba behaladt, s ott összeütközött a neki balról érkező személyvonattal. Mind a vádlott, mind a vonat vezetője fékezett, így a baleset következtében személyi sérülés nem történt, azonban mindkét jármű megrongálódott; a vonatszerelvényben 300.000.-Ft-os kár keletkezett.

A vádlott megszegte a KRESZ 39.§ (3) bekezdés c) pontjában foglaltakat, mely szerint vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó vagy félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzést ad. A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a nőt közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétséggel vádolja; az irányadó büntetési tétel 1 évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A járási ügyészség a vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik, tájékoztatta a keleten.hu megyei hírportált Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Forrás: Keleten.hu