Városunkban is egyre több bosszúságot okoz a hétvégi fűnyírás

Több esetben botlottam bele ismerőseim közösségi oldalán olyan posztba, mely igen rövid idő alatt igen sok városlakó véleményét ölelte fel a hétvégi fűnyírással járó zaj problémája. Míg az egyik szomszéd csendre vágyik és pihenni szeretne, a másik füvet nyírna, ami nem kis zajjal jár, főleg ha az egy benzinmotoros eszköz. Sajnos egyre több kis és kertvárosban okoz ez a jelenség problémát az emberek között. Természetesen a füvet nyírni kell, de egyre több helyen szabályozzák a hétvégi nagyobb zajjal járó tevékenységet, így legfőképpen a fűnyírást.

Áprilisban lépett életbe az új szabálysértési törvény, amelynek értelmében az önkormányzatok ma már nem nyilváníthatnak szabálysértéssé semmilyen cselekedetet vagy mulasztást, ehhez csak a parlamentnek van joga. Hogy a helyhatóságok mégse maradjanak eszköztelenek, meghatározhatnak úgynevezett „tiltott, közösségellenes magatartásokat”, s megbüntethetik ezek elkövetőit.

– A rendeletalkotási jogkörével élve a képviselő-testület dönthet a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendelet megalkotásáról, amely 15 témakört ír le.

– Ezek között szerepel egyebek mellett az állattartással, a hó- és síkosságmentesítéssel, valamint a városi zöldfelületek használatával kapcsolatos magatartások.

A benzines fűkasza használata mellet, (ami jóval meghaladja a 30dB-es értéket) pihenni már nem lehet ez tény. Hivatalosan a nyugodt pihenéshez 30 dB-es határértéken belül kell maradni a zajhatásnak állítják a szakértők. 

Azt ajánljuk minden városlakónak, hogy amennyiben sűrűn előfordul a probléma, jelezzék azt a területükhöz illetékes képviselőjükhöz, akinek fel kell vetnie az adott problémát az Önkormányzati testületi ülésen. Ezt követően a testületi ülés helyi rendeletben fogja szabályozni a zajjal járó tevékenységet. Azt, hogy milyen módon és milyen időintervallumban hozza meg a testület a rendeletet, az természetesen az testületi ülésen fogják megvitatni a képviselők.