Vége a szurkolói kártyáknak? Csak a „listázó” fideszes Kubatov erőltetné

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége úgy döntött, hogy enyhít a tavaly szeptemberben bevezetett klubkártyarendszer szabályain, s a válogatott mérkőzések szervezőjeként nem teszi kötelezővé a kártyák használatát. Az mlsz.hu-n olvasható szerdai közlemény szerint az OTP Bank Liga következő idényében a bajnoki találkozókat szervező klubok hatáskörébe tartozik majd, hogy kötelezővé teszik-e a szurkolói kártya használatát az adott összecsapásra, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó integrált jegyértékesítési rendszert a továbbiakban is működtetniük kell. Az MLSZ elnöksége úgy határozott, hogy ez a módosítás a továbbiakban is érvényben maradhat majd, ha sem a klubokat, sem a szövetséget nem sújtja jelentős fegyelmi büntetéssel az európai (UEFA), vagy a nemzetközi szövetség (FIFA).

A bizalom jele…

„A javuló infrastrukturális háttér, a gazdaságilag és szakmailag megerősödött környezet, az új támogatási rendszer és a rend terén tapasztalt látványos változások arról győztek meg bennünket, hogy ebben az új helyzetben átgondolhatjuk eddigi álláspontunkat a szurkolói kártya kötelező használatáról, ezért a bizalom jeleként és a futballban szereplők nagyobb felelősségvállalása mellett szabályrendszerünkben a korábbi kötelezettséget lehetőséggé alakítjuk át” – idézte Csányi Sándor MLSZ-elnököt a közlemény.

Csányi Sándor szerint aki kártya nélkül szeretne bajnoki mérkőzésre kilátogatni, az a törvényi előírások betartása miatt nehézkesebb ügyintézésre számíthat, a személyes adatokat ugyanis mindig hitelt érdemlően meg kell adnia.

„Az elmúlt öt évünk a labdarúgásunk elmaradottságából adódó problémák felszámolásáról szólt” – jelentette ki az MLSZ elnöke, s hozzátette, a szurkolói kártyát a kényelmi szempontok figyelembe vétele mellett azért is vezették be, hogy segítsék egy más típusú vásárlói kultúra kialakulását. „Egyre többen vesznek online és elővételben jegyet, és kétszázezer szurkoló döntött a kártya kiváltása mellett, így nyugodtan beszélhetünk egy erős rétegről, amelynek tagjai olyan szurkolói, vásárlói attitűddel jellemezhetőek, mint nyugat-európai »kollégáik«. Most teszünk egy gesztust azok felé is, akik még valamilyen okból nem váltották ki a kártyájukat” – mondta Csányi Sándor.

„A szurkolók többsége elfogadta” – mégis konganak a stadionok

Az MLSZ elnöksége várhatóan a következő szezon végén tárgyalja újra a rendszert, s a választható kártyahasználat melletti érveknél a szurkolásra vonatkozó szabályok betartását, valamint az élvonalbeli mérkőzések átlagos nézőszámának emelkedését veszi majd figyelembe.

A közlemény kitért rá, hogy ezzel a döntéssel az MLSZ elnöksége „a szurkolók többsége által elfogadott” rendszer hátrányainak orvoslását reméli, illetve lehetőséget akar biztosítani a meccsekre nem rendszeresen járó nézőknek, továbbá bizalmi lépésnek, nyitásnak szánja azok felé, akik eddig „dacból, a kötelező kártyarendszer elleni tiltakozás okán maradtak távol”.

A döntéssel párhuzamosan az MLSZ változtat a fegyelmi büntetésekkel kapcsolatos gyakorlaton is, s a továbbiakban csak azokat a szabálysértéseket szankcionálja szigorúan, amelyeket az UEFA és a FIFA is, ugyanakkor megmarad a zéró tolerancia a rasszizmussal szemben.

Kitart-e Kubatov?

A lépés logikusnak tűnik, hiszen az elmúlt időszakban látványosan megzuhant a mérkőzések nézőszáma, egyes bajnoki fordulókban összesen alig tízezren látogattak ki a meccsekre, a szurkolói csoportok a legtöbb csapatnál bojkottot hirdettek. Korábban az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén fideszes képviselők (köztük Kósa Lajos bizottsági elnök, a kormánypárt alelnöke) is a kártyarendszer lazítását szorgalmazta.

Egy kivétellel: ő Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke…