A gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára, duplájára emelkedik a munkába járás kedvezményes költségtérítése

Czomba Sándor: a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a duplájára emeli a Kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését.


A háború és a magyarok által elutasított szankciók okozta inflációs és gazdasági helyzetben a Kormány minden lehetséges eszközt megragad, hogy a nehéz időkben is javítsa a lakosság és a vállalkozások helyzetét: az átlagfogyasztás mértékéig megvédjük a rezsicsökkentést, bevezettük a kamatstopot, az élelmiszerárstopot, ráadásul egyedülálló módon, 13 hónapig sikeresen fenntartottuk a benzinárstopot is, a vállalkozások számára pedig 700 milliárd forintos kerettel indítjuk el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot.

Annak érdekében azonban, hogy Magyarország 2023-ban elkerülhesse a recessziót, fokozottan kell támogatni a munkaerő mobilitását is. A gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton javaslatára a Kormány ezért arról döntött, hogy kilométerenként a jelenlegi 15 forintról 30 forintra, azaz kétszeresére emeli a gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének adómentes maximumát.

Munkába járásnak – többek között – a munkavállaló lakóhelye szerinti településének közigazgatási határán kívül eső munkahelyére való, napi rendszerességű utazás minősül. A Kormány döntéséből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként.
Az intézkedés összességében több százezer dolgozó munkába járását könnyítheti meg, hozzájárulva a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez.

OS