A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával egy bűnmegelőzési programsorozatot indít útjára TÉT (Tanulás-Élmény-Tapasztalat) címmel. A program a környezet- és állatvédelemre, valamint az online térben elkövetett jogsértésekre fókuszál.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya folyamatosan igyekszik újabb és újabb programokat megvalósítani azért, hogy megelőzési tanácsaik minél több emberhez eljussanak. A most induló kampány a TÉT, azaz a Tanulás-Élmény-Tapasztalat címet viseli és három fontos témakört foglal magába. Ezek a környezet-és állatvédelem valamint az online térben elkövetett jogsértések. Az új kezdeményezést 2023. szeptember 4-én sajtótájékoztatón mutatták be a bűnmegelőzési szakemberek Gyulán, a Várfürdő előtt.

Deák Sándor rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója Fotó: keleten.hu/Erdős Csaba

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a fürdőkomplexum vezetése hosszú idő óta kiemelten támogatja a bűnmegelőzési törekvéseket és most is azonnal a TÉT kampány mellé állt. A fürdőben prevenciós üzeneteket tartalmazó, környezetbarát alapanyagból készült poharakhoz juthatnak hozzá, ehhez kapcsolódóan a jegypénztárnál úgynevezett „menetlevelet” is adnak a látogatóknak. Ezzel válik elérhetővé ugyanis a kampányhoz kapcsoló játék, amely a megyében található öt, a környezet- és állatvédelem szempontjából fontos helyszín látogatására invitálja a kezdeményezés után érdeklődőket.

A program a környezet- és állatvédelemre, az online térben elkövetett jogsértésekre fókuszál. A témák, a kérdések fontosságára a vármegyében nyolc alkalommal, egynapos rendezvények keretében hívják fel a figyelmet, míg a prevenciós üzeneteket környezetbarát anyagból készült poharakon helyezik el, amelyekhez a vármegye négy kiemelt strandján, Békéscsabán, Gyomaendrődön, Gyulán, Füzesgyarmaton juthatnak hozzá az érdeklődők, illetve mind a nyolc rendőrkapitányság területén terveznek kitelepüléseket.

A poharakon kívül úgynevezett „menetlevél” is fűződik a programhoz, a kapcsolódó játék azzal válik elérhetővé. A projekt részeként a megyében található öt, a környezet- és állatvédelem szempontjából fontos helyszínt, a szarvasi Körösvölgyi Állatparkot, a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot, a békéscsabai Körösök Völgye Látogatóközpontot, a szintén békéscsabai Remonda Tanyasi Közösségi teret és a gyulai Gabóca Sajtműhelyt látogathatják meg a kezdeményezés iránt érdeklődők.

Azok, akik végigjárják a helyszíneket és ott a „menetleveleket” érvényesítik, közülük az első 50 beküldő a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Gyulai Várfürdő jóvoltából fürdőbelépésre jogosító családi jegyet vehet át. A vármegye három további strandján is elérhetővé válnak majd a poharak és a „menetlevelek” is. A program részeként nyolc alkalommal egynapos rendezvények keretében hívják fel a figyelmet a bűnmegelőzési szakemberek a TÉT program témaköreinek fontosságára.

Forrás: keleten.hu