Mint portálunk arról már korábban többször beszámolt, nemhogy járhatatlan a 4205 sz. út Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakasza, melyet a jelentős forgalom mellett használnak az iskolába utazó gyermekeket szállító buszok is, hanem egyenesen életveszélyes rajta a közlekedés – írja a keleten.hu.


A út legrosszabb szakasza évek óta a Jász-Nagykun-Szolnok megyében van, ami Kisújszállás és Ecsegfalva között található. Az Ecsegfalva határában található Hortobágy-Berettyó hídja sem kifogástalan, de legalább 12t súlykorlátozás mellet, váltakozó forgalommal még lehet használni. Igaz a súlykorlátozást sem nagyon tartják be.

A portál szerkesztősége a Magyar Közút sajtókapcsolatán kereszül érdeklődött, hogy vajon mire lehet az életveszélyes úttal kapcsolatban számítani. Mint az a levélből kiderül, az Orbán-kormánynak lassan minden fontosabb mint a magyar emberek biztonságos közlekedése.

Többek között ilyenekre szórja el az Orbán-kormány az adóforintokat:

külföldi kórházak, templomok, múzeumok stb. felújításának támogatása.

Az út Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán területileg illetékes mérnökségünk idén eddig 52 alkalommal végzett kisebb-nagyobb hideg- és melegaszfaltos lokális javítási munkákat.

A Békés megyei szakaszon az alábbi javítások történtek az elmúlt években:

  • 2023-ban: saját kivitelezésben a Magyar Falu Program keretében több mint 2 kilométeres szakaszon burkolatmegerősítés 2 rétegben (19+696-os és 21+700-as kilométerszelvények között)
  • 2021-ben: külső kivitelezésben a Magyar Falu Program keretében a 11-es és 14-es kilométerszelvények között 4 szakaszon összesen 1225 méteren, míg a 15-ös és 20-as szelvények között 3822 méteren két rétegű burkolatmegerősítés és a szükséges helyeken lokális pályaszerkezet csere történt.

Társaságunk folyamatosan keresi a lehetőségeket a leromlott állapotú útszakaszok teljeskörű felújítására, hiszen ilyen beruházásokat csak külön elrendelés és a megvalósításhoz szükséges plusz költségvetési vagy európai uniós források biztosítása esetén indíthat el. Tavaly nyáron a még el nem indult felújítási projekteket a kormány azonban felfüggesztette a megváltozott gazdasági környezet miatt, így jelenleg továbbra is lokális javítási munkákra, azaz kátyúzásra van lehetőségünk ezen az úton is, melyet munkatársaink az időjárási lehetőségekhez mérten egész évben folyamatosan, ütemezetten végeznek a kezelésünkbe tartozó úthálózaton.

A javításokat az útellenőri szolgálatunk által, napi szinten végzett rendszeres hibafeltárások alapján ütemezzük és figyelembe vesszük a lakossági bejelentéseket is és a burkolathibák balesetveszélyessége valamint az egyes útszakaszok forgalma alapján ütemezzük be a munkákat a minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési források felhasználásával. A balesetveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő kátyúkat az észlelés, bejelentés után azonnal javítjuk, amennyiben egy forgalomra veszélyes kátyút nem tudunk egyből javítani, ideiglenesen táblázással jelezzük az úthibát a közlekedőknek, hogy időben figyelmeztethessük őket a megváltozott útviszonyokra és az utazáskomfortot érintő esetleges negatív változásokra. Ha lehetőség adódik az útburkolat felújítására, megtesszük a szükséges lépéseket, addig is társaságunk mindent elkövet annak érdekében, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit biztosítsa.

Borítókép: A 4205 sz. út Jász-Nagykun-Szolnok megyei életveszélyes szakasza! Fotó: Erdős Csaba