Sikeresen lezárult az OPUS Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. között az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására irányuló tranzakció – közölte az OPUS kedden.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. és a Status Energy Kft. által ötven-ötven százalékban tulajdonolt OPUS Energy Kft. még ez év márciusában kötött adásvételi szerződést, a tranzakció zárására az eredeti ütemtervnek megfelelően augusztus 31-én került sor – írták a közleményben.

Ennek értelmében

a tiszántúli áramhálózati vállalat 2021. szeptember 1-től OPUS TITÁSZ Zrt. néven, a tőzsdei társaság konszolidált leányvállalataként működik, tovább erősítve ezzel stratégiai fontosságú energetikai portfolióját.
„Az adásvételi szerződés megkötése után öt hónap elteltével az E.ON csoportból kiválva folytat a társaság villamosenergiai elosztói engedélyes tevékenységet az ország észak-keleti régiójában (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Békés megye jelentős része). Az ügymenet zökkenőmentes folytatása érdekében a szükséges fejlesztések megtörténtek, a tulajdonosváltással összefüggésben az OPUS TITÁSZ munkavállalóinak száma több mint 1150 főre nőtt” – fogalmaztak.

Mint hangsúlyozták, kiemelt jelentőségű, hogy a TITÁSZ és korábban a TIGÁZ megvásárlásával Észak-Kelet-Magyarországon egy cégcsoport biztosítja a gázhálózati- és áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését, így fókuszáltan valósítható meg az ügyféligények alapján testreszabott, fenntartható, megfizethető, integrált hálózati megoldások kialakítása.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Magyarország észak-keleti régiójában 18 728 négyzetkilométeren végez villamosenergia-elosztói engedélyes tevékenységet: 26 177 kilométer hosszúságú villamosenergia elosztó hálózatot üzemeltet, közel 400 településen, több mint 772 ezer otthonban és munkahelyen biztosítva ezzel a zavartalan villamosenergia ellátást.

A társaság villamosenergia-elosztó hálózat vagyonának értéke meghaladja a 103 milliárd forintot. Az áramhálózattal összefüggésben a társaság évente 14 milliárd forint összeget fordít beruházásokra. 2020. évben a társaság árbevétele meghaladta az 57 milliárd forintot

– közölték.