Az MVM tisztességes és igazságos számlázási gyakorlatának kialakítása érdekében dr. Tóth Bertalan határozati javaslatot nyújtott be. Az MSZP frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján a hónapok óta tartó állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatának rendbetételéért folytatott harcának legújabb fejleményeiről számolt be.


Jelenleg mindenki, aki gázt használ, annak a pénzét hónapokig nagy eséllyel ingyen használja a fideszes állam, magyarul kamatmentes hitelt adnak a fogyasztók az MVM-nek. Ez annak köszönhető, hogy az állami energiaszolgáltató sokszor irreálisan magas összegű gázszámlákat küld az ügyfeleinek, ezt az MVM számlázási gyakorlata teszi lehetővé, mely dr. Tóth Bertalan szerint követhetetlen és inkorrekt.

Az MVM állítása szerint az indokolatlanul magas összegeket előbb-utóbb visszatérítik, azonban figyelembe kellene venni, hogy a befizetett pénz az eltelő idő alatt sokat veszít értékéből.

„Túlszámlázás – ez az állami MVM trükkje arra, hogy hónapokig kamatok nélkül használhassák a fogyasztók pénzét”

– mondta el az MSZP frakcióvezetője, aki szerint ez a gázfogyasztó családok megkárosításával egyenlő.

A szocialista országgyűlési képviselő hónapok óta harcol az energiaszolgáltató számlázási gyakorlata ellen, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig már el is ismerte, a Fidesz-kormány tud a problémáról, de elmondta, 2025-ig nem változtatnak a gyakorlaton. Dr. Tóth Bertalan szerint döbbenetes, hogy amíg a fideszes miniszterek és államtitkárok milliós fizetésemelését pár nap alatt elfogadja a kormány, az emberek millióit megkárosító számlázási gyakorlat megváltoztatására több mint egy év kell.

Nehéz azt gondolni, hogy az MVM és a kormány összjátéka véletlen, ugyanis a Fidesznek jól jön, hogy hónapokig használhatják az emberek pénzét. „Nehéz nem szándékosságra gondolni, hiszen az MVM több módszert is kidolgozott a gázdíjak túlszámlázására. Ilyen például a fogyasztók besorolása is, ugyanis sokan nem tudják, de az MVM nyilvántartása szerint ők csak fűtésre használhatják a gázt, így a nyáron nulla köbméter kedvezményes gáz jár. Az ekkor felhasznált mennyiséget tehát piaci, a kedvezményes ár sokszorosáért kell vennie a fogyasztóknak.

A számlákat tovább drágítja, hogy az MVM szerint enyhe az időjárás, ezért csökkentik a kedvezményes áron felhasználható gáz mennyiségét. A fogyasztók tehát nem is tudják, hogy a kedvezményes vagy a piaci áron használják a gázt.

A spórolás sem megoldás a magas rezsiszámlák ellen, ugyanis az MVM az éves kedvezményes keretet – a jogszabályi előírásokkal szemben – nem a fogyasztó elszámolási időszakának kezdetétől, hanem 2022. augusztus elsejétől kezdte számolni. Ezen túl az elszámoló számlán a fel nem használt gázmennyiséget nem levonják az éves kedvezményes keretből, hanem hozzáadják a részszámlákban figyelembe vett mennyiséghez.

Ez a bonyolult, követhetetlen és inkorrekt módszer teszi lehetővé azt az MVM számára, hogy hónapokig ingyen használhassa az emberek pénzét. „Hiába mondja az MVM azt, hogy egyszer majd ezt a pénzt visszatérítik, addigra a befizetett összeg jelentős részét elviszi az orbáni infláció” – összegezte a problémát az MSZP frakcióvezetője.

Dr. Tóth Bertalan már tett közérdekű bejelentést a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál és az energiaügyi hivatalnál is, valamint Tuzson Bence igazságügyi minisztert is felkereste már, azt tudakolva, mit tesz az ügy megoldása érdekében. Lantos Csaba energiaügyi minisztert is szembesítette már az MSZP frakcióvezetője, aki el is ismerte a problémát.

„A megkárosított fogyasztók érdekében az MVM tisztességtelen számlázási rendszerét a lehető leghamarabb meg kell szüntetni. Az MVM leleplezése már megtörtént. A fideszes miniszter beismerése már megtörtént. Most már csak az kell, hogy az állami cég, vagyis az állam fejezze be az emberek pénzének a lenyúlását. Akiket pedig így átvert, azoknak fizessék ki azt a kamatot, amik a pénzük használata miatt jár, ez a legkevesebb és a felelősségre vonás még csak ez után jön”

– zárta sajtótájékoztatóját dr. Tóth Bertalan.

Forrás: keleten.hu