Országosan újra kötelező lesz a maszk zárt térben

A kormány döntése értelmében, szombattól az egész ország területén kötelező lesz zárt térben a maszkviselés

– jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délutáni kormányinfón.

Kifejtette, a rendelkezés kiterjed az üzletekre, bevásárlóközpontokra, levéltárakra, múzeumokra, színházakra, mozikar, valamint a közigazgatási szervek ügyféltereire is. Hozzátette, az iskolák, szakképző intézmények, egyetemek esetén az egyes intézményvezetők jogosultak dönteni.

Kora délután a főváros is közölte, nem várnak a kormányra, Budapest zárt terein kötelezővé teszik a maszkviselést.

Gulyás azt is közölte, a kormány döntése értelmében az 500 fő feletti rendezvényeken kötelező lesz a védettségi igazolvány. Emellett

kötelezővé teszik a harmadik, emlékeztető oltást az egészségügyben dolgozóknak, illetve ezt tervezik az államigazgatásban dolgozók számára is.

A kancelláriaminiszter azt mondta, járványmatematikusok szerint a járvány tetőzése november végén, december elején várható, ezért mindenki számára javasolják az oltás, valamint az emlékeztető, harmadik oltás felvételét is. Ez utóbbit a teljes védettséget biztosító oltás felvételét követő 4 hónap után, de még 7 hónap előtt ajánlják.

A miniszter emlékeztetett, a kormányzat oltási akciótervet hirdetett november 22-28. közé, ekkor 101 megyei és városi kórházban reggel 7 és este 7 között előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást. Közölte, választható a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm vakcinája, Szputnyik elfogyott. Összesen 9,7 millió adag vakcina áll rendelkezésre – tette hozzá Gulyás.

Forrás: keleten.hu