Visszaéltek a nő párjáról készült szexuális tartalmú videófelvételekkel Szeghalmon

A Szeghalmi Járási Ügyészség különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat azzal a 42 éves büntetett előéletű szeghalmi nővel és társával, egy 24 éves büntetlen előéletű szeghalmi férfival szemben, akik visszaéltek a nő párjáról készült szexuális tartalmú videófelvételekkel.

A nő és a később sértetté váló férfi 2019 őszétől párkapcsolatban álltak, majd a férfi 2020 februárjában külföldre utazott. A távollét tartama alatt a férfi a nő kérésére szexuális tartalmú videófelvételeket készített magáról, amelyeken önkielégítést végez, és azokat személyes üzenetben elküldte neki. Mikor a párkapcsolat megromlott, a nő a birtokában lévő felvételeket a férfi hozzájárulása nélkül az egyik közösségi portál üzenetküldő rendszerén keresztül továbbította két személynek, köztük a másik terheltnek. A 24 éves férfi felismerte a felvételeken szereplő sértettet, s bár tudott róla, hogy az nem adott engedélyt a felvételek terjesztésére, továbbította azt barátainak, ily módon a személyes jellegű felvétel rövid időn belül a sértett tudta nélkül meghatározhatatlan számú ember számára vált láthatóvá.

A sértett szexuális magatartásának, mint különleges személyes adatnak a közzététele a számára jelentős érdeksérelmet eredményezett: a munkahelyén felfüggesztették az állásából, emellett a sértettnek a felvétel tartalma miatti elítélő vélemények következtében kialakult szégyenérzettel is szembe kellett néznie. A nő a sértett bizalmával visszaélt és a céltól eltérően kezelt különleges személyes adatot azáltal, hogy láthatóvá tette a sértett magánéletének másra nem tartozó intim részletét. A másik terhelt pedig jogosulatlanul kezelte ezeket az adatokat, mert nem a sértett tudomásával és engedélyével terjesztette a hozzá került felvételeket.

A Szeghalmi Járási Ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményt beismerő terhelteket tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében pénzbüntetésre ítélje. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatta a keleten.hu hírportált Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Forrás: keleten.hu