Folytatódhat az őszi labdarúgóidény a bajokságokban

Hétfőn még úgy látszott, hogy a férfi NB I-et és NB II-t, illetve a női NB I-et leszámítva leállnak a labdarúgó-bajnokságok, kedd estére azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy zárt kapuk mögött mégis minden osztályban folytatódnak a küzdelmek. Az MLSZ közleményben jelezte, hogy szigorú előírások mellett folytatódhatnak a bajnokságok.

Erre a Magyar Közlöny november 10-i 242-es számában közzétett, a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezés kapcsán megalkotott 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet lehetőséget biztosít, amely egyebek mellett kimondja:

„A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.”

Az őszi labdarúgó idény folytatásáról a területi igazgatók kedd délutáni videó konferenciáján született elvi megállapodás, igaz azt még az MLSZ főtitkárának és operatív igazgatójának is jóvá kell hagynia.

Helyi vonatkozásban mindez a megyei kvalifikációs bajnokság maradék mérkőzéseit jelenti, valamint a másod- és harmadosztály hátralévő fordulóit – az eredeti menetrend szerint, az alábbi kitételekkel:

a) Az amatőr bajnokságok nem kerülnek felfüggesztésre (futsal és utánpótlás sem).
b) Csak azok a mérkőzések kerülnek lejátszásra, amelyeken mindkét érintett sportszervezet részt kíván venni.
c) Bármelyik sportszervezet indoklás és igazolás nélkül kérheti a mérkőzés elhalasztását.
d) A halasztási kérelmet nem kell az ellenfélnek jóváhagynia.
e) A holnapra ütemezett mérkőzések is az a) – d) pont szerinti eljárás alapján lejátszásra kerülnek!
f) Labdarúgó mérkőzést csak nézők nélkül lehet megrendezni!
g) A mérkőzéseket kiemelten fogják ellenőrizni, rendezői létszám kötelező (a rendért a rendező csapat a felelős)!

Az MLSZ honlapján kedden késő este megjelent cikk mindezt gyakorlatilag alátámasztja; a Magyar Közlönyben megjelent hivatalos rendelet szerint miközben általánosan a gyülekezés és a csoportos sportolás, így a szabadidős foci is tilos, a hivatalos rendelet lehetőséget biztosít a versenyszerű sporttevékenység – nézők kizárásával történő – folytatására. A szövetség hangsúlyozza, hogy amíg a hatósági szabályok – bár szigorú korlátozás mellett, de – engedik az edzések és mérkőzések megtartását, az MLSZ a csapatok kérését figyelembe véve dönt a bajnokságok folytatásáról. Hozzátették, hogy a rendelet kedd esti kihirdetését követő legrövidebb időn belül tájékoztatják az egyesületeket a bajnokságok folytatásának feltételeiről.